Zmijolovac iz Hercegovine uhvatio hiljade zmija, a ujela ga samo jedna! | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Zmijolovac iz Hercegovine uhvatio hiljade zmija, a ujela ga samo jedna!

Izvor: RTS | Foto: RTS | Datum:04.02.2018.

Drago Lečić iz ljubinjskog sela Žrvanj, već nekoliko decenija hvata zmije. On je najpoznatiji i najstariji zmijolovac u Hercegovini. Poskocima dolazi glave od svoje 13. godine. Kako to radi i zašto je počeo da ih lovi, otkrio je ekipi RTS-a.

Patike i drveni štap – to je sve što je potrebno za iskusnog zmijolovca. Drago Lečić može da krene u hvatanje poskoka i šarki. Tu je i flaša, kao obavezan dio opreme.

Kad je vidim, pritisnem je štapom blizu glave da me ne ujede, zatim je uhvatim oko glave, dignem i stavim u flašu koju okačim oko vrata i nastavljam dalje“, objašnjava Drago Lečić.

Navodi da ima dana kada u toku dana ulovi i do deset poskoka ali da ima dana kada ne ulovi ništa.

Iako je bilo godina kada ih je i u februaru hvatao, hladno vrijeme ipak ih je zadržalo u zemlji. Prvu je ulovio u šestom razredu.

U Ljubinju se nalazila zadruga gdje se vršio otkup i gdje su dolazili posebni sanduci sa po 200 komada koji su mogli da idu poštom. ‘Pliva’, Zagreb i ‘Torlak’ iz Beograda, su otkupljivali poskoke, ne manje od 40 centimetara“, priča Lečić.

Tako je zaradio za školske knjige sebi i bratu.

Znam da sam za pola sata ulovio najviše osam poskoka, svi su bili blizu – u dužini od pet do šest metara“, objašnjava Lečić i dodaje da ih najviše ima na proljeće.

Iako je uhvatio na hiljade zmija, ujela ga je samo jedna.

Kažu da koga zmije ujede, i guštera se boji. Ali to izgleda ne važi za Draga Lečića. Iako ga je zmija ujela, on i dalje hvata poskoke po hercegovačkim brdima.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: