Na Orjenu preko metar snijega | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Na Orjenu preko metar snijega

Izvor: Radio Jadran | Datum:21.02.2018.

Na Orjenu je u posljednjih 24 sata palo oko 40cm novog sniježnog pokrivača, pa na pojedinim dijelovima planine ima i po 120cm snijega, u zavisnosti od nadmorske visine. Pao je novi, mokri i teški sniježni pokrivač preko zaleđenog i već zaravnjenog, što inače nije izraženo na Orjenu, pa je moguća pojava lavina, priča za Radio Jadran Željko Starčević iz Agencije za za razvoj i zaštitu Orjena.

– Opasnost od lavina postoji na otvorenim nagnutim dijelovima planine, a najveća je opasnost na osrednje nagnutim nizbrdicama, dok je u šumovitim dijelovima najmanja – navodi on.

Starčević upozorenje upućuje, uglavnom, planinarima, jer se većina izletnika ne kreće po ovakvim predjelima.

– Dešavalo se, mada ne toliko često, da lavine vidimo čak na samim serpentinama prema prevoju Vratlo, kao i na padinama brda oko Vratla, gdje je strmije i gdje se malo ko kreće. Međutim, na mnogim mjestima one mogu da iznenade – upozorava Starčević.

Put za Orjensko sedlo potpuno je prekviren snijegom, a kako je pravac težak za održavanje, takva situacija može potrajati i do 1. maja. Put do doma za Vratlom zbog mokrog snijega i bljuzgavice prohodan je samo za terenska vozila, dok su serpentine rizične zbog mogućih odrona, navodi Starčević.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: