Okupili se bivši saborci iz grupe 'Ćićolina' | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Okupili se bivši saborci iz grupe 'Ćićolina'

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:16.07.2018.

Bivši saborci iz Drugog bataljona ratne Nevesinjske brigade okupili su se u Nevesinju  i tokom cjelodnevnog druženja evocirali uspomene iz proteklog otadžbinskog rata. Kao pripadnici grupe „Ćićolina“ tri godine su u ratnom vihoru bili nerazdvojni i dijelili zajedničku sudbinu.

Najveći dio jedinice činili su golobradi mladići iz Nevesinja i Mostara koji su u više navrata pokazali nesvakidašnje junaštvo. Od 72 borca koji su tokom rata bili u sastavu  ove grupe osam ih je poginulo, a neki su ranjavani više puta. Na početku rata najstariji borac „Ćićoline“ imao je 54, a najmlađi 17 godina.

U Crkvi Svetog Georgija na Vjenčacu saborci su prisustvovali svetoj liturgiji i pomenu poginulim borcima. Nakon toga su položili cvijeće na Centralno spomen obilježje boraca Hercegovine, posjetili Spomen sobu i upalili svijeće. Ratne uspomene podijelili su sa pripadnicima drugih jedinica Nevesinjske brigade, Bilećkim dobrovoljcima i Vukovima sa Ljubljanice.

Jedan od organizatora okupljanja Branimir Tamindžija podsjetio je da je jedinica nastala u najvećem ratnom vihoru 1992. godine tokom Mitrovdanske bitke. Naglasio je da je bila prepoznatljiva po zajedništvu, velikom srcu i ispoljenoj hrabrosti.

Ratni komandant jedinice Milenko Savić Čova rekao da toliko godina poslije rata njegove saborce mnogo stvari boli, ali da nije sve tako crno i da ima dosta razloga za optimizam.

– Republika Srpska za koju smo krvarili na svim ratištima postoji i funkcioniše već 26 godina i na to moramo biti ponosni – istakao je Savić.

Miloš Radović, sin pokojnog komandanta Bilećkih dobrovoljaca Rada Radovića, izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje okupljanju branilaca istočne Hercegovine. Smatra da istinski stvaraoci Republike Srpske danas zaslužuju više poštovanja i da se ne smiju gurati u drugi plan.

Predsjednik Boračke organizacije Nevesinje Siniša Šipovac pozvao je saborce na slogu i zajedništvo.

− Čast nam je što smo bili dio generacije koja je jedinstvena stvarala Republiku Srpsku i zato i danas u miru ne smijemo dozvoli da nas dijele – poručio je Šipovac.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: