Možda niste znali o 'Nevesinjskoj olimpijadi' | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Možda niste znali o 'Nevesinjskoj olimpijadi'

Izvor: Radio Nevesinje | Foto: Radio Nevesinje | Datum:17.07.2018.

U trkama koje su na Bratačkom lugu organizovane za vrijeme Austrougarske vladavine prvoplasirana grla su u cilju presijecala pobjedničku traku.

Konjske trke iz vremena prije Drugog svjetskog rata ostale su zapamćene po tome što se glavna nagrada iste večeri trošila na čašćavanje svih ljudi koji bi se zatekli u Milsovom hotelu u Nevesinju.

Višestruki pobjednik na galopskim trkama tridesetih godina, konj Zekan Petra Samardžića iz Bratača, preživio je sa vojskom najžešće bitke u toku Drugog svjetskog rata i 1945. godine iz Slovenije se vratio u Nevesinje.


U četiri galopske trke 1954. godine učestvovalo je 30 konja što je rekord svih vremena.

 

Nakon završetka Velike trke konja na Bratačkom lugu 1955. godine organizatori nisu mogli da odrede pobjednika pošto su dva grla poravnata ušla u cilj. Ipak, vlasnici su se „naredili“, pa je prva nagrada dodijeljena Obradu Kovačeviću, a druga Vojinu Dželetoviću.

Termin „Nevesinjska olimpijada“ počeo je da se koristi početkom 60-tih godina 20. vijeka.

Osvajač prve nagrade u Maloj trci 1962. godine Adem Mahinić pobjedničko grlo je dobio na lutriji organizovanoj u okviru Nevesinjske olimpijade tri godine ranije.

Avdija Ramović iz Sarajeva dopješačio je do Nevesinja 1978. godine da bi učestvovao u trci bosanskih brdskih konja koja je organizovana u okviru Nevesinjske olimpijade.

Mišo Ilić sa Divina najstariji je učesnik Nevesinjske olimpijade koji se popeo na pobjedničko postolje. Legendarni olimpijac u 79. godini domogao se bronzanog odličja u trci bosanskih brdskih konja.

Najteži takmičar koji je nastupao u nekoj disciplini Nevesinjske olimpijade je Nikola Dubajić iz Apatina. Član konopaške ekipe „Džimi trans“ imao je 230 kilograma.


Organizacioni odbor Nevesinjske olimpijade je 2000. godine odlučio da se brojanje narednih manifestacija veže za 1875. godinu, odnosno početak Nevesinjske puške. Tako je 125. Nevesinjska olimijada prva u nazivu imala i predznak dužine tradicije.

Nevesinjska olimpijada je 2009. godine dobila priznanje „Zlatna turistička ruža“, najprestižniju nagradu iz oblasti turizma u Republici Srpskoj.

Pošte Srpske 2013. godine pustile su u prodaju poštansku marku „Nevesinjska olimpijada“.

Najviše disciplina priređeno je u okviru 139. Nevesinjske olimpijade. Te 2014. godine takmičari su imali priliku da se nadmeću u 48 disciplina.

Iz monografije "Nevesinjska olimpijada"


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: