Bolest plavog jezika: U Trebinju uginulo više od 100 grla stoke! | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Bolest plavog jezika: U Trebinju uginulo više od 100 grla stoke!

Izvor: radio Trebinje | Foto: radio Trebinje | Datum:24.09.2016.

Više od stotinu grla stoke, uglavnom ovaca, na području Trebinja uginulo je posljednjih dana od bolesti plavog jezika, potvrđeno je za Radio Trebinje u novoformiranom gradskom štabu za suzbijanje ove bolesti.

plavi-jezik„Bolest je zahvatila skoro čitavo područje Trebinja. Oko 300 grla je već zaraženo, a broj uginulih se kreće od 100 do 120, među kojima je najviše ovaca. Definitivo možemo reći da bolest već pričinjava velike ekonomske štete našim proizvođačima“, kaže za Radio Trebinje Milan Vidaković, doktor veterinarske medicine i član gradskog štaba za suzbijanje bolesti plavog jezika.
Vidaković naglašava da su za sprečavanje bolesti najvažnije preventivne mjere, prije svega – da se svaka sumnja na pojavu bolesti blagovremeno prijavi veterinarskoj ambulanti.
„Takođe, vrlo je važno da se grlo za koje postoji sumnja da je oboljelo – odmah izdvoji i izoluje. Potrebno je izvršiti dezinsekciju prostorija gdje boravi stoka, s obzirom da su hematofagni insekti prenosnici bolesti, kao i ograničiti kretanje životinja sa posjeda na posjed“, navodi on.
Vidaković dodaje da svaki domaćin može na vrijeme da uoči promjene na oboljelom grlu.
„Uobičajni simptomi su ubrzano disanje, crvenilo i otok usne i nosne sluznice, slinjenje, grlo gubi apetit, a usljed krvarenja jezik otiječe i poplavi, po čemu je bolest i dobila ime“, kaže on.
Vidaković dodaje da ljudi ne mogu da obole od ove zarazne bolesti, ali da postoji realna mogućnost pojave drugih opasnih zaraza ukoliko se na neškodljiv način – spaljivanjem ili zakopavanjem – ne budu uklaljale uginule životinje.
Svetlana Vuletić, iz Odsjeka za poljoprivredu Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Grada Trebinja, kaže za Radio Trebinje da se sumnja u pojavu bolesti plavog jezika na području Trebinja javila prije desetak dana, a da su je prije dva dana laboratorijski nalazi i zvanično potvrdili.
On je dodala da je na preporuku resornog ministarstva odmah formiran štab za suzbijanje bolesti, koji je okupio stručne i ljude angažovane za obilazak terena, da štab prati razvoj situacije, te da su u stalnom kontaktu sa veterinarskim ambulantama.
Vuletićeva je objasnila da uz stručnu pomoć oko prevencije i suzbijanja bolesti štab stočare obavještava i o mogućnostima da se nadoknade nastale štete od uginuća, kako je i predviđeno pravilnicima resornog ministarstva.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: