Donatorsko veče: Humanost okupila Konjičane | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Donatorsko veče: Humanost okupila Konjičane

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:20.02.2017.

Na sinoć održanoj donatorskoj večeri za obnovu Crkve Svetog Vasilija Velikog u Konjicu, te za pomoć u liječenju trogodišnje Sofije Šušić i Milijane Ćećez prikupljeno je 6.000 KM, potvrdio je za Radio Trebinje Zoran Pologoš, predsjednik Udruženja Konjičana Republike Srpske.

Donatorskoj večeri prisustvovali su i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, te vladika Zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

“Konjičani su poznati po svojoj slozi i dobrom srcu i to su ovdje večeras potvrdili. Kad god učinimo nešto dobro osjećamo tu dobrotu, ali isto tako nam je loš osjećaj kada loše činimo. To je unutrašnji glas božiji koji nam je upisan u našu dušu i naše srce”, rekao je vladika Grigorije.

On je rekao da će Eparhija Zahumsko-hercegovačka i primorska donirati 10 hiljada KM za potrebe liječenja Sofije Šušić i Milijane Ćećez te za obnovu Crkve u Konjicu.

“Posebnost Konjičana je da nisu loši u zlim namjerama nego oštri u dobrim namjerama i od vas možemo mnogo toga da načimo”, rekao je sinoć gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, koji je obećao da će Grad Trebinje i u narednom periodu imati sluha i pomoći da se, kako je rekao ljudske nedaće ublaže.

Konjičanki Milijani Ćećez potrebna je transplantacija bubrega, a djevojčici Sofiji Šušić čiji su roditelji u posljednjem ratu protjerani iz Konjica i trenutno žive u Nikšiću, pomoć u liječenju teškog oboljenja mozga.

Zoran Pologoš, predsjednik Udruženja Konjičana Republike Srpske, koje je organizator donatorske večeri, rekao je da ga je Milijana Ćećez prije dva dana obavijestila da se odriče cjelokupnog iznosa novca koji za nju bude prikupljen na večerašnjoj donatorskoj večeri u korist trogodišnje Sofije Šušić.

„Milijana me je obavijestila da su Konjičani koji žive u Australiji i Americi prikupili sva potrebna sredstva za njeno liječenje, te da želi da se novac koji večeras bude prikupljen za nju preusmjeri za liječenje teškog oboljenja mozga male Sofije“, kaže Pologoš.

Kada je riječ o crkvi Svetog Vasilija Velikog, koja je devastirana tokom ratnih godina, on kaže da su posljednjih godinu dana intenzivirani radovi na popravci unutrašnjosti i porte crkve, za šta velike zasluge ima mjesni paroh Milan Bužanin.

Pologoš je dodao da su sredstva za dosadašnje radove prikupili uglavnom Srbi koji žive u dijaspori, prvenstveno u Australiji. Ova crkva proglašena je kulturno-istorijskim dobrom od nacionalnog značaja.

Organizaciju donatorske večeri finansirao je Grad Trebinje.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: