U Luci otkrivanje spomenika herojima i stradalnicima iz Konjica i Nevesinja | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U Luci otkrivanje spomenika herojima i stradalnicima iz Konjica i Nevesinja

Izvor: Radio Nevesinje | Foto: Radio Nevesinje | Datum:17.04.2017.

U porti Hrama Uspenja presvete Bogorodice u Luci, sutra, na Vaskršnji utorak biće otkriven Spomenik za poginule borce i stradale civile u posljednjem Otadžbinskom ratu u zoni odgovornosti Druge lake pješadijske brigade i ubijene civile u opštini Konjic. Na Spomen obilježju ispisana  su imena 207 poginulih boraca i 109 civila. Vjera, sloboda i hrabrost bili su oličenje ovih stradalnika.

Sveta liturgija u Hramu Uspenja presvete Bogorodice na Vaskršnji utorak počeće u 9 časova. Najavljeno je da će osvještanje Spomen obilježja sa početkom 11 časova obaviti vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije sa sveštenstvom Eparhije. Nakon bogosluženja i obraćanja zvaničnika  delegacije će položiti vijence. Očekuje se prisustvo crkvenih velikodostojnika, predstavnika republičke i opštinske vlasti, članova porodica poginulih, ratnih komandanata, saboraca i gostiju.

Zbog najavljenih nepovoljnih vremenskih prilika završni dio svečanosti sa kulturno-umjetničkim programom i uručenjem zahvalnica donatorima biće odražan u restoranu „Milanović“ na Kilavcima.

Druga laka pješadijska brigada tokom rata imala je zonu odgovornosti od oko 70 kilometara, od Živanjskog dola do Ljubine na konjičko – nevesinjskom ratištu.

Izrasla je iz Prvog odreda srpske teritorijalne odbrane koji je formiran od mještana Boraka i okolnih sela i dobrovoljca koji su priskočili u pomoć prognanom srpskom stanovništvu iz Konjica. Brigada je držala težak teren u nepravilnom borbenom rasporedu, ali je čitavog rata bila na visini zadatka. Po svojoj polnoj i starosnoj strukturi bila jedinstvena u Hercegovačkom korpusu, pošto je u njenom sastavu bilo 250 žena i veliki broj golobradih mladića, ali i ljudi u poznoj životnoj dobi.

Dejton je izbrisao zonu odgovornosti Druge lake brigade, ali uspomene na ovu specifičnu vojnu formaciju ni poslije 25 godina ne blijede.

Spomen obilježje u Luci trajno će podsjećati buduće generacije na hrabrost i odlučnost da se brani sloboda i dostojanstvo.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: