Друштво

Херцеговина често без струје због несарадње "Електропреноса БиХ"

Извор: Срна | Датум:19.04.2017.

Општине Билећа и Берковићи добиле су електричну енергију након што су од синоћ биле у мраку због квара на трансформатору у власништву "Електропреноса БиХ". Извршни директор предузећа "Електро-Херцеговина" за техничке послове Небојша Рикало Срни је потврдио да је квар на енергетском трансформатору у трафо станици 110 Билећа отклоњен у 9.30 часова, након чега су ове херцеговачке општине добиле струју.

Он подсјећа да је, због сличног квара, општина Невесиње на Божић била без напајања електричном енергијом дужи период.

"Издвајањем Електропреносне компаније из система `Електропривреде Републике Српске` остало је низ нејасноћа и недоречености, што доводи до проблема у сигурности напајања крајњих купаца на подручју Херцеговине и због чега је наше предузеће као дистрибутер и снабдјевач често изложено непријатностима, а некад и тужбама крајњих купаца струје", каже Рикало.

Он истиче да је у протеклом периоду на подручју Херцеговине долазило до честих прекида у снабдијевању потрошача електричном енергијом, у неким дијеловима и вишедневних /Невесиње, Љубиње и Гацко/, који су често могли бити избјегнути или знатно умањени да су постојали боља сарадња и разумијевање електропреносне компаније.

Рикало истиче да се то нарочито односи на инвестиције које су очекивали, али нису реализоване.

"Првенствено мислим на изградњу 110 киловолтног далековода Гацко - Невесиње чија реализација још није почела због спорог рјешавања имовинских односа, али и на изградњу трафостанице 110/10 киловолта Требиње 3 у Засад пољу која је неопходна због растерећења постојећих трафостаница, обликовања мреже, смањења високих струја кратких спојева и прикључења нових потрошача на локацији Засад поље", појаснио је Рикало.

Он каже да су очекивали и наставак изградње 110 киловолтног далековода Величани Љубиње, чиме би општина Љубиње која се напаја радијално од Стоца у Федерацији БиХ добила квалитетно алтернативно напајање из правца Требиња.

Рикало је навео да је "Електро-Херцеговина" Требиње до сада "Електропреносу БиХ" слала више дописа и захтјева у којим су настојали да укажу на проблеме и да предложе рјешења, али да нису много постигли.

"Ако наши приједлози не буду уврштени у инвестиционе планове `Електропреноса`, мораћемо ући у самостално рјешавање ових проблема, што доводи у питање сврху плаћања накнаде за мрежарину `Електропреноса` на досадашњи начин", каже Рикало.

19.04.2017.
Категорија: Друштво

Најчитаније у овој категорији: