"Plavi kit" - opasna manipulacija djecom | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

"Plavi kit" - opasna manipulacija djecom

Izvor: Srna | Foto: Screenshot | Datum:25.05.2017.

Banjalučki psiholog Zlatko Delić rekao je Srni da bi roditelji u Republici Srpskoj trebalo više da kontrolišu djecu kada je riječ o opasnostima koje donosi interaktivna igrica "plavi kit".

Igrica "Plavi kit" - Foto: Screenshot

Delić je ocijenio da je opasno što roditelji nemaju uvid u to šta im djeca rade na mobilnim telefonima, tabletima i računarima.

"Oni bi trebalo da nađu način kako da pristup toj igrici zabrane određenim šiframa, jer je kreator ove igrice, koja podrazumijeva i to da se neko samopovređuje, pokazao svoju patološku težnju za manipulacijom i dominacijom nad djecom i ljudima", rekao je Delić.

On je upozorio da kod nas ni u ovom slučaju ne postoji precizna pravna regulativa.

"O tome govori i činjenica da danas na internetu možete pronaći i nacrte za pravljenje atomske bombe. Ipak, ozbiljnije države takve opasne aplikacije, sajtove ili u ovom slučaju igrice kontrolišu i nadziru putem nadležnih organa, policije i obavještajnih službi", naveo je Delić.

On je istakao da su igricama poput "plavog kita" najpodložnija djeca i adolescenti čije se ličnosti tek formiraju.

"Oni žele da učestvuju u nečemu ovakvom čak i ako to može da ima fatalan ishod. Žele da se pokažu odraslijima i zrelijima nego što jesu", ocijenio je Delić.

On je konstatovao da internet, pored brojnih prednosti, donio otuđenje i djece i ljudi, koji se više ne druže i ne igraju na igralištima, već te potrebe zadovoljavaju putem mobilnih telefona i računara.

U Republici Srpskoj nema prijavljenih slučajeva ili saznanja da su djeca igrala igricu "plavi kit", rečeno je juče Srni u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske /MUP/.

"MUP nema saznanja, niti prijava da je neko igrao ovu igricu u Republici Srpskoj", navela je portparol MUP-a Mirna Miljanović.

Za igricu "plavi kit" tvrdi se da je opasna, jer djecu pozivaju na samoubistvo.

U Ministarstvu obrazovanja Kantona Sarajevo potvrdili su da su u ponedjeljak, 22. maja, dobili prijavu da ima nagovještaja da je učenik igrao igricu "plavi kit" i da će preduzeti sve kako bi utvrdili u kojoj je mjeri igrana igrica i da li se učenik povrijedio.

U ovoj igrici od djece se traži da izvršavaju svakodnevne zadatke koji se pred njih postave. Prvi zadaci su relativno bezopasni, poput crtanja plavog kita na ruci, a kasnije uključuju i samoranjavanje, dok je posljednji zadatak uvijek fatalan - počiniti samoubistvo.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: