Održan pomen poginulim pripadnicima Jugoslovenske Kraljeve vojske u Otadžbini iz Gacka i Crne Gore (FOTO) | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Održan pomen poginulim pripadnicima Jugoslovenske Kraljeve vojske u Otadžbini iz Gacka i Crne Gore (FOTO)

Izvor: Prosvjeta Gacko | Datum:19.06.2017.

Pomen i osvećenje spomenika poginulim pripadnicima Jugoslovenske Kraljeve vojske u Otadžbini iz Gacka i Crne Gore održan je u subotu, 17. juna u Lijevču polju na teritoriji opština Srbac i Gradiška.

Na prostoru Lijevče polja u proljeće 1945. godine od početka aprila do kraja juna stradali su četnici napadnuti od združenih snaga; ustaša, domobrana, njemačkih snaga i partizana. U jednom kratkom vremenu opkoljeni sa svih strana ginuli su za zakletvu Kralju i Otadžbini.

U crkvi u mjestu Razboj Lijevče u 10,00 časova, opština Srbac, održan je pomen na sv. Joanikija Lipovca koji je ovdje posljednji put blagoslovio starješine, vojnike i vjerujući srpski narod prije polaska na put bez povratka.

U 13,00 časova u prisustvu velikog broja sveštenika iz Srpca i Gradiške održan je parastos i osvećenje spomen obilježja za pobijene srpske vojnike. Spomenik je podignut u groblju sela Brestovčani, opština Gradiška. Nažalost, prema kazivanju organizatora ovog pomena, opštinske vlasti Gradiške, a možda i zbog proceduralnih razloga, nisu dozvolile stavljanje pripremljenih nadgrobnih ploča na spomenik. Ovo je izazvalo veliko negodovanje kod prisutnih potomaka i poštovalaca tragično poubijanih srpskih rodoljuba.

Pomenu, parastosu i osvećenju prisustvovali su Ujedinjeni ravnogorski pokret, Visoki vojvodski savjet, poštovaoci i čuvari tradicije na Jugoslovensku vojsku u otadžbini - četnike; iz Gacka, Nikšića, Podgorice, Berana, Bijeljine, Doboja, Motaice, Srpca i Gradiške. Pomenu je prisustvovao i načelnik Opštine Gacko, Milan Radmilović. Cvijeće na osvećeno spomen obilježje položili su prestavnici Gacka, boračke organizacije iz Gacka kao i prestavnici ravnogorskog pokreta iz raznih krajeva Republike Srpske i Crne gore.

Predsjednik organizacionog odbora Vojvoda motajički Slobodan Marić uručio je pojedincima i organizacijama koje su pomogle podizanje ovog obilježja prigodne Zahvalnice, a prije svih Opštini Gacko i načelniku Milanu Radmiloviću.

Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: