Друштво

Одржан помен погинулим припадницима Југословенске Краљеве војске у Отаџбини из Гацка и Црне Горе (ФОТО)

Извор: Просвјета Гацко | Датум:19.06.2017.

Помен и освећење споменика погинулим припадницима Југословенске Краљеве војске у Отаџбини из Гацка и Црне Горе одржан је у суботу, 17. јуна у Лијевчу пољу на територији општина Србац и Градишка.

На простору Лијевче поља у прољеће 1945. године од почетка априла до краја јуна страдали су четници нападнути од здружених снага; усташа, домобрана, њемачких снага и партизана. У једном кратком времену опкољени са свих страна гинули су за заклетву Краљу и Отаџбини.

У цркви у мјесту Разбој Лијевче у 10,00 часова, општина Србац, одржан је помен на св. Јоаникија Липовца који је овдје посљедњи пут благословио старјешине, војнике и вјерујући српски народ прије поласка на пут без повратка.

У 13,00 часова у присуству великог броја свештеника из Српца и Градишке одржан је парастос и освећење спомен обиљежја за побијене српске војнике. Споменик је подигнут у гробљу села Брестовчани, општина Градишка. Нажалост, према казивању организатора овог помена, општинске власти Градишке, а можда и због процедуралних разлога, нису дозволиле стављање припремљених надгробних плоча на споменик. Ово је изазвало велико негодовање код присутних потомака и поштовалаца трагично поубијаних српских родољуба.

Помену, парастосу и освећењу присуствовали су Уједињени равногорски покрет, Високи војводски савјет, поштоваоци и чувари традиције на Југословенску војску у отаџбини - четнике; из Гацка, Никшића, Подгорице, Берана, Бијељине, Добоја, Мотаице, Српца и Градишке. Помену је присуствовао и начелник Општине Гацко, Милан Радмиловић. Цвијеће на освећено спомен обиљежје положили су преставници Гацка, борачке организације из Гацка као и преставници равногорског покрета из разних крајева Републике Српске и Црне горе.

Предсједник организационог одбора Војвода мотајички Слободан Марић уручио је појединцима и организацијама које су помогле подизање овог обиљежја пригодне Захвалнице, а прије свих Општини Гацко и начелнику Милану Радмиловићу.

19.06.2017.
Категорија: Друштво

Најчитаније у овој категорији: