Друштво

Фестивалом хране и пића оживјело познато излетиште Убла (ФОТО)

Извор: Срна | Фото: Срна | Датум:17.07.2017.

На требињском излетишту Зубачка Убла одржан je први Етно-еколошки фестивал хране и пића који је окупио излагаче из Требиња и Љубиња и више стотина посјетилаца.

Произвођачи су на штандовима изложили производе од млијека, меса, мед, вино, домаће ликере, компоте, колаче, љековито биљe, ручне радиности и сувенире, а приређено је и спремање јела из котлића и са роштиља.

Отварајући Фестивал, градоначелник Требиња Лука Петровић изразио је задовољство што Убла поново постају мјесто окупљања, дружења и опуштања људи различите доби.

"Да би наставили и убудуће да долазимо у што већем броју на ово излетиште, намјера Градске управе је да уложи у инфраструктуру, и то ће се већ сљедеће године видјети у значајнијој мјери", рекао је Петровић.

Манифестација је одржана у организацији Удружења пољопривредних произвођача "Село у срцу" и Центра за одрживи развој и екологију, под покровитељством Града Требиња.

Организатори истичу да је циљ манифестације промоција домаћих производа и гастро делиција, подршка оживљавању села, али и туристичком развоју Убала.

Kоорганитатор манифестације - Центар за одрживи развој и екологију организовао је и потписивање петиције за заштиту орјенског масива - формирањем националног парка Орјен.

Предсједник Центра Александар Вукановић је рекао да је Орјен изразито богат и недовољно истражен у погледу биљног и животињског свијета, те да би његово проглашење за национални парк доста олакшало реализацију замишљених активности.

"Жеља нам је да спријечимо изградњу викенд насеља и сличних објеката, те да овај простор на адекватан начин заштитимо", напоменуо је Вукановић.

Петицију је до сада потписало неколико стотина Требињаца.

Током трајања Фестивала приређен је и богат културно-умјетнички програм уз наступ чланова Ансамбла националних игара "Јован Дучић", гуслара Митра Вишњића и Небојше Милановића, те пјесника Божидара Вучуревића и Рајка Танасијевића.

17.07.2017.
Категорија: Друштво

Најчитаније у овој категорији: