Riječ psihologa – 5 navika koje narušavaju samopouzdanje | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Riječ psihologa – 5 navika koje narušavaju samopouzdanje

Izvor: mogujatosama.rs | Datum:18.09.2017.

Biti svjestan svojih sposobnosti i kvaliteta, što ne isključuje i svijest o manama i slabostima, ključ je uspjeha na različitim životnim poljima, kao i dobrih odnosa sa drugim ljudima koji se temelje kako na uvažavanju njihovih vrlina, tako i na svijesti o sopstvenim.

Rezultat slika za samopouzdanje

Mnogima upravo tog samopuzdanja manjka, a kako bi mogli poraditi na tome, treba da znaju koje obrasce ponašanja treba izbjegavati.

Saznajte u nastavku koje navike sa stanovišta psihologa narušavaju samopouzdanje.

1.Anksioznost koja je posljedica određenih nesavršenosti – mnogi zbog nezadovoljstva na primjer svojim fizičkim izgledom mogu razviti osjećaj ne samo nezadovoljstva već i nesigurnosti u sopstvenu vrijednost i kapacitete.

Prvo što je potrebno razumjeti kako bi se ova percepcija svoje ličnosti poboljšala jeste da apsolutno savršenstvo ne postoji, kao i da ne treba porediti sebe a priori sa drugima, već naprotiv treba se porediti sa samim sobom, sa svojim jučerašnjim Ja, kako biste radili na sebi i postali bolji u određenim aspektima – to su poređenja koja su konstruktivna jer vode ka inspiraciji, a ne frustraciji.

2. Navika da govorite ružno o sebi – jedno je priznati grešku, koja se svima može desiti, a drugo navika da ocrnite sebe pred drugima, možda na taj način želeći nesvjesno da opravdate i moguće greške koje će se desiti u budućnosti.

Svakako to ne treba da činite, već ukoliko ste i učinili nešto pogrešno, jednostavno se potrudite da to ispravite.

3. Prepreke na putu vidite kao nesavladive poteškoće, umjesto kao izazov – ovo je vrlo tipično za sve koji pate od manjka samopouzdanja jer na taj način u svojim očima opravdavaju svoj neuspjeh i strah da se uhvate u koštac sa problemom.

4. Suviše ste nesigurni i nervozni u vezi sa svojom budućnošću, što vas parališe da djelujete u pravom smjeru. Kako biste to savladali, treba da prihvatite da stvari nekad ne idu onako kako ste planirali, koliko god se vi trudili.

5. Uvijek vam je potrebno odobrenje drugih kao potvrda vašeg uspjeha i vrijednosti, umjesto da tu potvrdu potražite od sebe samih.

Ovo su sve tipični obrasci ponašanja za sve koji pate od manjka samopouzdanja, na vama je, ukoliko ih kod sebe prepoznajte, da ih prvo postanete svjesni, a potom i da ih mijenjate.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: