Niže kamatne stope, niže i rate stambenih kredita | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Niže kamatne stope, niže i rate stambenih kredita

Izvor: ATV | Datum:02.07.2018.

Niža kamatna stopa od jedan odsto, korisnicima stambenih kredita Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, značajno će umanjiti mjesečne rate. Odluka sutra počinje da se primjenjuje, bez obzira da li je riječ o ranijim ili novim korisnicima stambenih kredita. Umanjena kamatna stopa ostaje fiksna do kraja otplate.

Za Borislava Bogdanića, koji je korisnik stambenog kredita IRB, itekako, to je odlična vijest.

“Supruga i ja spadamo u beneficiranu grupu IRB kredita. Od početka smo imali nisku kamatnu stopu uz subvenciju ministarstva za mlade bračne parove do 35 godina, sa troje ili više djece i VSS. Smanjenjem kamatne stope od strane IRB-a, za nas će značiti umanjenje sa 4,3 na 4,0 kamatne stope, što bi značilo oko 200 KM godišnje. Naravno, to nam mnogo znači jer,svaki, što bi naš narod rekao, dinar koji ostane u kućnom budžetu je dobro došao,” kaže Bogdanić.

S obzirom na to da otplata stambenih kredita IRB-a ide do 20 godina, po novim uslovima mogla bi da se sačuva i koja hiljada. 

“Zavisno kojoj grupi pripadate, možete dobiti kredit od po 3,6, zatim četiri odsto i 4,2 odsto. I tu kamatnu stopu imate čitav period otplate. Da ne bi bili diskirimisani korisnici kredita koji su ranije dobili kredite iz sredstava Fonda stanovanja pravilima je predviđeno da se i za te postojeće korisnike stambenih kredita izvrši preračun po fiksnoj kamatnoj stopi do kraja otplatnog perioda,” kaže Snežana Vujnić, direktorica IRBRS.

Nove izmjene pružaju mogućnosti da se rok otplate produži i na 25 godina ali je kamatna stopa, u tom slučaju, nešto veća. Promjene neće uticati na subvencije Ministarstva porodice, omladine i sporta za stambene kredite IRB-a mladim bračnim parovima. Do sada su ih odobrili preko tri hiljade, za šta je izdvojeno oko osam i po miliona maraka.  

“Neće doći do veće promjene. Dakle, subvecnija se odnosi na jedan procentni poen kamatne stope kolika god ona bila, znači ona će se sad uskladiti sa ovom novom kamatnom stopom i nastaviće da se isplaćuje, pojašnjava Mirela Vujatović, portparol Ministarstva porodice, omladine i sporta Srpske.

Iz Investiciono razvojne banke Republike Srpske poručuju da su, do kraja godine, planirali da odobre 35 miliona maraka za korisnike stambenih kredita. Ukoliko potražnja bude veća, uvjeravaju da će se potruditi da ispoštuju sve zahtjeve.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: