Provjerili smo – kako radi prva mala hidroelektrana u Hercegovini? | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Provjerili smo – kako radi prva mala hidroelektrana u Hercegovini?

Izvor: RTRS | Foto: RTRS | Datum:22.02.2017.

Šesnaest malih hidroelektrana, od dvadeset i četiri izgrađene u Republici Srpskoj, ostvaruje pravo na podsticanje energije iz obnovljivih izvora.

Od novembra, na toj listi stabilizovala se Mala hidroelektrana „Do“ na rijeci Bregavi, u opštini Berkovići.

Priključenju na 35-kilovoltnu distributivnu mrežu, prethodili su testiranje opreme i probna proizvodnja. Instalisana snaga je dva megavata, ali zbog nedovoljno vode u Bregavi, trenutno radi smanjenim kapacitetom.

„Dosadašnja proizvodnja je tri gigavatčasa struje. Nismo imali planiranu proizvodnju zbog sušnog perioda. Sve zavisi od daljih vremenskih uslova“, rekao je rukovodilac MHE „Do“, Slobodan Radovanović.

Zbog vodnih oscilacija, godišnje može da radi 8-9 mjeseci. Za isporučeni kilovatčas ostvaruje cijenu od 13,2 feninga.

Osim stimulisane cijene, ova i slične elektrane u domaćem sistemu, ostvaruje i druge benefite, prema zakonu koji reguliše ovu oblast.

„Zagarantovan je otkup za 15 godina, zagarantovana cijena u vrijeme ugovora i zagarantovan je plasman i dispečing električne energije u elektroenergetski sistem“, kaže direkor direkcije za distribuciju Elektroprivrede Srpske, Dalibor Muratović.

Male hidroelektrane, u prošloj godini, proizvele su 180 gigavatčasova struje, ili 4,5 odsto ukupne potrošnje kupaca u Srpskoj.

„Ta proizvodnja je varljiva. U proljećnom periodu dešava se da na dnevnom nivou bude podmireno i 10% potrošnje kupaca iz malih hidroelektrana“, dodao je Muratović.

U Republici Srpskoj u toku je izgradnja još deset sličnih hidroelektrana. Iako potencijala ima više, odluke o novoj izgradnji zavise od investitora.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: