Cijene nafte u porastu | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Cijene nafte u porastu

Izvor: Srna | Foto: Flickr/Paul Lowry | Datum:18.09.2017.

Cijene nafte su porasle, dosegnuvši najviši nivo za posljednjih pet mjeseci - na londonskom tržištu cijena barela povećana je za 3,3 odsto, na 55,60 dolara.

Nafta (Foto: Flickr/Paul Lowry) -

Protekle sedmice, na američkom tržištu, barel je poskupio za 4,9 odsto - na 49,90 dolara.

Rast cijena nafte treću sedmicu uzastopno objašnjava se procjenama o povećanju potražnje u narednom periodu, zahaljujući bržem rastu najvećih svjetskih ekonomija.

Organizacija zemalja izvoznica nafte /OPEK/ procjenjuje da će iduće godine porasti potražnja za naftom, a poručila je i da se smanjuje višak ponude.

Time je OPEK signalizirao da njegov prošlogodišnji dogovor o smanjenju proizvodnje, koji su podržali i pojedini proizvođači izvan tog kartela, daje željene rezultate.

Prošle sedmice, 13 od 20 ranije blokiranih američkih rafinerija radilo je uobičajenim ili gotovo uobičajenim tempom, a još pet pokušavalo je obnoviti rad ili ga je polako intenziviralo, objavio je "IHS market".

Ekonomski analitičari vjeruju da će ove godine, uprkos poremećajima u radu američkih rafinerija, potražnja za naftom snažno porasti, što je ključno za rast cijena.

Oni procjenjuju da će se cijena barela na londonskom tržištu u 2018. godini u prosjeku kretati oko 65, a godinu dana kasnije oko 70 dolara, navode ekonomski portali.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: