Srpska - Prosjek plata u septembru 830 KM | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Srpska - Prosjek plata u septembru 830 KM

Izvor: Srna | Foto: Ilustracija | Datum:23.10.2017.

Prosječna septembarska neto plata u Republici Srpskoj iznosila je 830 KM i u odnosu na avgustovsku realno je manja za 0,6 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku Srpske.

Rezultat slika za novac km

Najveću prosječnu neto platu u septembru u iznosu od 1.305 KM imali su zaposleni u području finansijskih i djelatnosti osiguranja, dok je najniži septembarski prosjek od 543 KM bio u ugostiteljstvu, hotelijerstvu i pružanju usluga smještaja, pripreme i posluživanja hrane. Prosječna septembarska bruto plata iznosila je 1.330 KM.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u septembru su u odnosu na avgust u prosjeku bile više za 0,3 odsto, dok su na godišnjem nivou, u prosjeku više za 0,6 odsto.

Najveći rast cijena u septembru od tri odsto registrovan je kod odjeće i obuće zbog novih nabavnih cijena sezonskih proizvoda-nove kolekcije za sezonu jesen/zima. Niže cijene od 0,5 odsto bile su u grupi alkoholna pića i duvan.

Republika Srpska je za devet mjeseci ove godine u spoljnotrgovinskom poslovanju ostvarila vrijednost izvoza od 2,536 milijardi KM, što je 21,4 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu. U istom periodu, vrijednost ostvarenog uvoza bila je 3,544 milijarde KM ili za 11,3 odsto više.

Pokrivenost uvoza izvozom za devet mjeseci ove godine bila je 71,6 odsto. Najveću vrijednost izvoza, od 403 miliona KM, za devet mjeseci ove godine Srpska je ostvarila na tržištu Italije, dok je vrijednost izvoza u Hrvatsku bio 334 miliona KM.

Najviše se uvozilo iz Srbije, i to u vrijednosti od 626 miliona KM, te iz Rusije, u vrijednosti od 431 milion KM. Najveće učešće u izvozu ostvarila je električna energija, sa 178 miliona KM, a u uvozu nafta i sirova ulja dobijena od bitumenoznih minerala, sa 389 miliona KM.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: