Ubijen Oliver Ivanović | Herceg Televizija Trebinje

Hronika

Ubijen Oliver Ivanović

Izvor: Agencije | Foto: TV K::CN | Datum:16.01.2018.
Nepoznati napadači jutros su u Kosovskoj Mitrovici teško ranili Olivera Ivanovića nakon čega je ubrzo podlegao povredama, potvrdio je njegov advokat Nebojša Vlajić.

Oliver Ivanović (Foto: TV K::CN) -

Lider Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Oliver Ivanović ubijen je u pucnjavi koja se jutros oko 8.15 časova dogodila u Kosovskoj Mitrovici, piše "Kurir". Na njega je pucao nepoznati muškarac iz pištolja.

Na Ivanovića su pucali dok je ulazio u prostorije svoje stranke. Prema nezvaničnim informacijama, Ivanović je nakon napada hitno transportovan u KBC Kosovska Mitrovica gdje su ljekari pokušali reanimaciju, ali je već bilo kasno. Kako je saopšteno iz Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda", Ivanović je ubijen sa pet metaka a policija je ispred kancelarije pronašla tri čaure.

Oliver Ivanović rođen je 1. aprila 1953. godine u selu Rznić kod Dečana. Osnovnu i Mašinsko-tehničku školu završio u Kosovskoj Mitrovici. Bio je pitomac Vojne akademije u Zagrebu, ali je napušta poslije tri godine. Završio je Mašinski fakultet u Mitrovici, a u Prištini je diplomirao i na Ekonomskom fakultetu. Kada je 1999. godine formirano Srpsko nacionalno vijeće Ivanović je postao predsjednik njegovog Izvršnog odbora za sjeverno Kosovo. Sa tog mjesta smenjen je 2001. godine. Kad su vlade SRJ i Srbije formirale Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju, postavljen je za šefa Službe za ekonomski razvoj i rekonstrukciju. Od 2008. nalazio se mjestu državnog sekretara u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju.

Ivanović je od januara 2014. godine zajedno sa još četvoricom Srba bio pritvoren u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici, gdje su ga teretili za ratni zločin nad civilnim stanovništvom na Kosovu i Metohiji 1999. i 2000. godine. Euleks je optužnicu podigao u novembru 2014. godine, a suđenje je počelo 18. decembra te godine. 

Ivanović je u avgustu 2015. godine započeo štrajk glađu zbog odbijanja da ga puste da se brani sa slobode, a zatim je, zbog narušenog zdravlja, prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.

Na devet godina zatvora je osuđen je 21. januara 2016. godine, a ta je presuda zatim ukinuta, da bi avgusta 2017. godine krenulo ponovljeno suđenje u tom postupku. Prošle godine pušten je da se brani sa slobode. 

Ivanoviću je, inače, u julu 2017. godine zapaljen automobil u Kosovskoj Mitrovici, a 2005. godine pod njegov službeni automobil je podmetnuta bomba. 

Kosovska policija: Ubica bio maskiran

U Kosovskoj policijskoj službi je rečeno da je napadač koji je jutros ubio Olivera Ivanovića, prema izjavama očevidaca, bio maskiran, a pretpostavlja se da je sa lica mjesta pobjegao vozilom "opel astra", koje je pronađeno zapaljeno.

Iz policije navode da je, prema tvrdnjama očevidaca, napadač nosio crnu kapu i crnu jaknu. Policija je blokirala sve izlazne puteve iz sjevernog dijela grada.

Svjedoci: Nije se čula pucnjava

Stranačka koleginica i saradnica Olivera Ivanovića, Ksenija Božović, kaže da niko nije čuo pucnjavu u kojoj je ubijen Ivanović i dodaje da ga je pronašla ispred stranačkih prostorija komšinica koja se vraćala iz prodavnice.

"Spremala sam se da krenem na posao. Sekretarica je bila u kancelariji. Našla ga je prva komšinica koja je izašla da kupi hljeb i vraćala se iz prodavnice. Vidjela ga je da leži ispred kancelarije", rekla je Božović za Tanjug.

Komšinica je, kako kaže, obavjestila sekretaricu koja je pozvala Hitnu pomoć.

Zbog ubistva Ivanovića prekinuti razgovori u Briselu

Srpska delegacija u Briselu prekida danas ponovo započete pregovore i hitno se vraća za Beograd zbog ubistva Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici.

Kako saznaje Blic, zbog ubistva Olivera Ivanovića, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u 12 sati danas zakazao je hitnu sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost. Vučić će se u 13 sati obratiti medijima.

Đurić: Ubistvo Ivanovića - zločinački i teroristički čin

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je delegacija Beograda napustila dijalog u Briselu i da se vraća u zemlju zbog ubistva Olivera Ivanovića.

"Ovo je zločinački i teroristički čin koji mora biti i biće kažnjen", izjavio je Đurić novinarima u Briselu.

On je ocijenio da je ubistvo Ivanovića napad na cijeli srpski narod.

"Ovo je pokušaj da se srpski narod na Kosovu i Metohiji gurne u haos, ovo je napad na ceo srpski narod da se gurne u pakao sukoba", konstatovao je Đurić.

On je istakao da je prethodnih dana Srbima prijećeno ratom bez ikakve reakcije međunarodne zajednice i da je bilo nekoliko napada na njihovu imovinu.

"Ko god da stoji iza ovoga, bilo albanski ili sprski kriminalci, mora da bude kažnjen", rekao je Đurić.


Kategorija: Hronika

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: