IZBORI NA GRANICI GORNJOJ: "BAR DA JE ĆUKO NAIŠAO" | Herceg Televizija Trebinje

Kolumne

IZBORI NA GRANICI GORNJOJ: "BAR DA JE ĆUKO NAIŠAO"

Izvor: Herceg TV | Datum:24.03.2017.

Izbori u Nikšiću na granici u selu sa dvadeset osam birača, protekao je skoro bez izbora. Za sve su krivi aparati kroz koje se moraju provući lične karte. Odbor za provođenje izbora brojao je  dvanaest članova i zasjeo je na vrijeme, otvorio glasačko mjesto, čamio i uzalud čekao prvog glasača koji bi registrujući ovu rabotu provukao svoju ličnu kartu kroz kontrolni aparat. Doručkovali su, kako im i pripada, fruštukovali, ručali i gledali niz džadu kojom ovog dana niko nije išao. Probali su telefonom dozvati, izmoliti ili priprijetiti glasačima sa spiska, a oni su ostajali uporni pri opozicionom stavu, da bojkotuju izbore i ovog dana ugroze primanja članova odbora, koji su se zbog dnevnice u njega utrpali.

Čamili su odboraši i u danu kada su minuti tekli nekim dugim razvučenim mjerama, zijevali od  dosade čekajući Godoa koji, znali su to i prije nekoliko dana, neće doći. Bilo je za istinu u nekim od njihovih džepova ličnih karata nekih rođaka, koji su nedavno umrli, ali u sredini gdje svak'  svakoga dobro zna, nijesu se mogli ovog puta provući nikakve krađe glasova i marifetluci, koji su sve do sada decenijama bili javna tajna i palili su. Danas ovog poštenog izbornog dana, preko tehnike uvezane sa centralnim izbornim štabom sve je, bar u ovoj maloj sredini bilo javno i transparentno.

„Bar da je ćuko naišao“, uplašen za dnevnice i ishod izbora, prokomentarisao je jedan oa članova odbora pozicije, podkrijepivši na glas dilemu o ugroženim parama i za jedan i drugi  izborni blok. Kad ih nije pomirila ideja, pomiriše ih neđe pred mrak pare koje počeše da izmiču iz džepova. Ciljana glasačica baba Tomana, koja je mudro čekala i tvrdila pazar, bi neđe pred noć spremna da izađe, ali po povišenoj cijeni. Šta će drugo no ruke u sramotne džepove, pa krenuše na refenanje.

Odrediše, kada su skupili traženu svotu, da kolima odu po babu Tomanu, da je prevezu do čarobnog aparata, kroz koji ona neđe pred noć provuče ličnu kartu, i omogući DPS-ovskom djelu odbora, koji do zadnjega bi u izbornom odboru, da i oni još šest puta to isto urade. Opozicionari ostadoše pri odluci da ne glasaju,  ali zarad dnevnica pristadoše na ovaj marifetluk. Rezultat bi kada su sabrali sedam naprema nula, iliti da opozicija nije bojkotovala ovu rabotu dvadeset jedan naprema sedam. Računica čudna i nejasna, ali u ovom granično hercegovačko-crnogorskom galmatijasu, evidentan podatak da para buši đe burgija neće, iliti, članovi ostaju vjerni određenju dok im već viđene pare ne počnu inatom iz džepa migoljiti. Na ostatke hrane koju istrese Štab po završetku glasanja odjednom se i kerovi pojaviše što onog te prokomentarisa, “Da bar ćuko naiđe“ naljuti pa se prihvati kamena, našto ga opozicioni odboraši upozoriše ironično da se s takim ponašanjem ne ide u Evropu i NATO, što kerove spase od bubetaka. Ne znam, ali se mislim je li Živko Nikolić i u čemu pretjerao kad nas je odslikavao. Po meni, bio je je predobar i čak pristrasan slikajući nas čak i idilično.

Zoran Grgurević

Kategorija: Kolumne

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: