Mostar: Završen Šantićev festival djece pjesnika | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Mostar: Završen Šantićev festival djece pjesnika

Izvor: Srna | Foto: Srna | Datum:03.02.2018.

U Mostaru je proglašenjem pobjednika i najboljih pjesama u više kategorija završen Peti međunarodni Šantićev festival djece pjesnika koji organizuje Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" povodom godišnjice smrti velikog srpskog pjesnika Alekse Šantića.

Stručni žiri u sastavu Alma Fazil Obad, Miljenko Buhač i Božidar Kijac prvu nagradu Šantićevog festivala djece pjesnika dodijelio je Vojislavu Durmanoviću, učeniku devetog razreda iz Bijeljine, za pjesmu "Mostarka".

Drugo mjesto pripalo je Katarini Kovačević, učenici osmog razreda iz Belog Potoka iz Srbije za pjesmu "Ja sam alas što peca zvezde", a treće mjesto zauzeo je Boris Nočeski iz Prilepa, učenik devetog razreda koji je napisao pjesmu "Deca na tagata".

Najboljom pjesmom u kategoriji od prvog do petog razreda proglašena je pjesma "Mali slatkiš" Maide Smajlović iz Škahovica kod Gračanice.

Pjesma "Bio jednom jedan patuljak" Maše Karanović iz Zmajeva iz Srbije proglašena je najduhovitijom pjesmom.

Najbolja pjesma sa motivom prirode je "Igra na livadi" Anje Breščić iz Visokog, dok je najboljom pjesmom za njegovanje Šantićevog djela proglašena "Pjesma o Aleksi Šantiću" Adina Rahimića iz Mostara.

Stručni žiri dodijelio je još 20 specijalnih nagrada koje su učesnicima dodijeljene sinoć na svečanosti koja je održana u Centru za kulturu u Mostaru.

Sekretar Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva "Prosvjeta" Mostar Goran Kosanić, koji je idejni tvorac festivala, rekao je da je Šantićev festival djece izrastao u izuzetan kulturni događaj, koji iz godine u godinu dovodi sve više mladih talentovanih pjesnika iz cijele regije.

"Želja mi je da ovaj festival ubuduće traje pet dana i da okupi 50 finalista", istakao je Kosanić.

On je izrazio žaljenje što niko od predstavnika gradske vlasti nije došao da pozdravi učesnike festivala, koji su u Mostar stigli iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Makedonije.

Prije finalne večeri u Centru za kulturu je otvorena izložba "Aleksa Šantić u zbirci Muzeja Hercegovine".


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: