Gacko: Promocija stripa Jovana Bratića | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Gacko: Promocija stripa Jovana Bratića

Izvor: Radio Gacko | Datum:03.02.2018.

U Gacku je promovisan strip roman „Ponori zla“, autora Jovana Bratića, koji svjedoči o stradanjima Srba u Nevesinju i Istočnoj Herecegovini u vrijeme Drugog svjetskog rata. Bratić je autor nekoliko samostalnih strip albuma sa istorijskim temama, strip priča i tri zbirke pjesma.

Recenziju za strip roman "Ponori zla" napisao je istaknuti istoričar Nemanja Dević, koju je brojim poštovacima stripa  przentovao profesor istorije Milan Nikčević. U recenziji je istaknuto da Bratić dobro poznaje istoriju svoga kraja te da je nacrtao autentične događaje.

Naglašavajući da je strip najstariji oblik umjetničkog i kretaivnog izražavanja čemu ide u prilog činjenica da su i danas pećine u kojima su živjeli naši preci ukrašene crtežima, strip umjetnik Goran Lojpur se prisjetio da su u najtežim danima predhodnog rata Bratić i on bili zabrinuti za poslijeratnu sudbinu stripa.

Koliko je važan strip potkrijepio je riječima istaknutog italijanskog pisca, istoričara i filozofa, Umberta Eka: "Kada hoću da se zabavim čitam filozofsko djelo, a kada želim da nešto naučim uzmem dobar strip". Za Lojpura ovo djelo je antiratna priča sa snažnim porukama besmisla ljudskih sukoba.

Sveštenik Mladen Žulović pohvalno je govorio o  romanu navodeći njegov značaj u rasvjetljavanju istorijske istine.

Sam autor Jovan Bratić je istakao da je ovo njegov najkompleksniji rad koji na 205 strana donosi nasvakidašnju priču o događajima i ljudskim sudbinama u Herecegovini tokom drugog svjetskog rata. Roman je radio dvije godine, podvlači Bratić i naglašava da su mu inspiracija mali ljudi i njihove sudbine.

Promociju romana "Ponori zla" organizovali su Opština Gacko i Crkvena opština Gacko.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: