Ljubinje: Biblioteka ima za svakoga po nešto | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Ljubinje: Biblioteka ima za svakoga po nešto

Izvor: Slobodna Hercegovina | Foto: Slobodna Hercegovina | Datum:10.02.2018.

Narodna biblioteka "Dr Ljubo Mihić" u Ljubinju značajna je kulturna ustanova sa tradicijom dužom od pola vijeka. Osnovana je 1965. godine i od tada je sastavni dio života svakog Ljubinjca. U njoj, pored knjiga, žitelji ovog mjesta imaju priliku da uživaju u brojnim kulturnim dešavanjima.

Uprkos skromnom budžetu, zahvaljujući velikom trudu i voljom zaposlenih, ljubinjska biblioteka uvijek je bila na zavidnom nivou.

Ova ustanova smještena je u prostor od 500 kvadrata, a raspolaže fondom od 25.000 knjiga.

Pored svoje osnovne djelatnosti, u biblioteci se često organizuju izložbe slika, promocije knjiga, različite vrste predstava, projekcija filmova i sl.

Jedna je od rijetkih biblioteka koja posjeduje etno sobu. Tu posjetioci mogu vidjeti različite predmete i materijale koji su se koristili u hercegovačkim domaćinstvima i kućnoj radinosti.

Na čelu ove ustanove, od prije nepunih godinu dana je mlada Milica Lučić.

Profesor je srpskog i italijanskog jezika, a i jedan je od rijetkih ovlašćenih sudskih tumača za italijanski jezik u Hercegovini.

Kako sama kaže, potpuno je svjesna sredine i okolnosti u kojima se našla, kao i rezultata koji se od nje očekuju.

„Živimo u vremenu u kome su društvene mreže najčešći način komuniciranja. Bez obzira na stanje koje sam zatekla, moja je misija pokušati podići kulturnu svijest građana i što više obogatiti ponudu biblioteke. Knjige su neophodne za razvoj obrazovanja, nauke i kulture“, kaže Milica i konstatuje da se ne čita onoliko koliko bi trebalo.

„Trenutno biblioteka ima oko 400 članova.To su uglavnom osnovci i srednjoškolci. Na moje veliko zadovoljstvo svakim danom je i sve više starije populacije. Najviše se traže i čitaju školske lektire, a traženi su klasici svjetske i naše književnosti, kao i novija beletristika“, navodi Milica

„Trudimo se da svako ima mogućnost da pronađe nešto za svoju dušu. Biblioteka ima i vrlo modernu i opremljenu čitaonicu u kojoj se nalazi 50 sjedećih mjesta i svakodnevno je mogu koristiti učenici, studenti, ali i svi ostali građani“, kaže Milica i navodi da je saradnja sa Opštinom Ljubinje izuzetna, a slično je i sa svim ostalim institucijama.

Ona je veoma ponosna što u malom mjestu, kao što je Ljubinje, na kulturnim manifestacijama postoji trend sve veće zainteresovanosti i kaže:

„To je najbolji stimulans za nove izazove i organizaciju novih aktivnosti“.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: