Nevesinje: Ploča otkriva vrijeme gradnje Ovčijeg broda | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Nevesinje: Ploča otkriva vrijeme gradnje Ovčijeg broda

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:16.02.2018.

U okviru priprema za izradu projekta obnove Ovčijeg broda na rijeci Zalomci u Brataču Turistička organizacija opštine Nevesinje pokušala je pronaći više podataka koji bi upućivali na period izgradnje ovog mosta.

Iako je ovo jedan od najznačajnijih spomenika iz vremena turske vladavine na području opštine Nevesinje nema mnogo informacija o ovom objektu koji je predstavljao remek djelo tadašnjeg neimarstva.

Iz Turističke organizacije su potvrdili da su ispod samog mosta pronašli oštećenu ploču sa natpisom na arapskom jeziku koja je nekad stajala na ogradi mosta.

Vršilac dužnosti direktora Turirističke organizacije Miroslav Marić kaže da su ploču izvukli iz korita, ali je natpis zbog dugogodišnjeg djelovanja vode dosta nejasan.

−Ipak, uz saradnju sa stručnjacima iz Zemaljskog muzeja u Sarajevu uspjeli smo pročitati dvije riječi „HAJRAT“ i „MAHMUD“ – dodaje Marić.

Hajrat znači čin koji osoba radi sa ciljem da zadobije nagrade zemaljskog ili zagrobnog života. Ukazuje i na značenje neke zadužbine ili vakufa. Stručnjaci iz Muzeja ime na tarihu (natpisu) vezuju za onoga ko je tu zadužbinu zavjetovao ili ime sultana za čijeg vremena je most izgrađen.

Marić kaže da su pretražujući turske deftere utvrdili da je sultan Mahmud vladao od 1730. do 1754. godine i da bi most mogao biti podignut njemu u čast.

Poznati putopisac Evlija Čelebija koji je ovim krajevima prošao 1664. godine i detaljno opisao Nevesinje ne pominje ovaj most. Jedno predanje kazuje da je Ovčiji brod izgradila udovica Osman-bega Ljubovića Hana 1625. godine, ali tvrdi Marić, to nije moguće pošto se pouzdano zna da je Osman-beg koji je bio poznati pjesnik, učestvovao u Kandijskom ratu (1645-1669) i dočekao živ kraj rata.

Ploča sa natpisom predstavlja do sada jedini materijalni dokaz na osnovu koga bi se mogla pobliže odrediti godina izgradnje mosta.

Bilo kako bilo, Ovčiji brod i dalje prkosi zubu vremena i privlači pažnju znatiželjnika. Toponimski upućuje na osnovno zanimanje ovog naroda – stočarstvo, pa su preko ovog „broda“ svakako prevođena stada ovaca koja su vraćana sa ljetnjih ispaša ili dnevnih pašarenja. Svaki most, pa i ovaj dio je istorije. Ali, „Ovčiji“ je i više od toga. Preko njega je put vodio pravdi, slobodi i hljebu nasušnom.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: