U subotu promocija knjige 'Kulturno pamćenje tršćanskih Srba' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

U subotu promocija knjige 'Kulturno pamćenje tršćanskih Srba'

Izvor: herceg tv | Datum:19.04.2018.

Nakon promocija u Gacku i Mostaru knjiga „Kulturno pamćenje tršćanskih Srba“ autora dr Mile Mihajlović biće održana  u Trebinju u subotu, 21. aprila u Galeriji Muzeja Hercegovine u 20 časova.

Knjiga „Kulturno pamćenje tršćanskih Srba“ je jedinstvena naučna studija koja kroz teorijski i empirijski pregled naslova definiše dva pojma -  kulturno pamćenje i nacionalnu kulturu u dijaspori, formira jasnu, opštu sliku o kulturološkim specifičnostima Srba u Trstu, te formira platformu za formulisanje preciznih misija, ciljeva i zadataka državnih organa i institucija u smislu očuvanja srpskog kulturnog naslijeđa u inostranstvu.

Krajnji društveni cilj knjige je da na osnovu rezultata analize dvoipovjekovne srpske tradicije tršćanskih Srba, ponudi prijedlog novog, jedinstvenog i sofisticiranog konceptualnog modela upravljanja nacionalnim kulturnim naslijeđem van granica Srbije.

Pokrovitelj knjige je NJ.K.V. prestolonasljednik Aleksandar II Karađorđević.

Uvodnu riječ napisao je, osim pokrovitelja, guverner pokrajine Furlanija – Julijska Venecija i potpredsjednik Demokratske stranke Italije,  Debora Serakjani i predsjednik SPCO u Trstu,  Zlatimir Selaković.

Recenzenti knjige su prof. dr Milivoje Pavlović, prof.dr Zoran Mirković, prof. dr Dragan Nikodijević i prof. dr Momčilo Pavlović.

Objavljivanje ove knjige omogućila je Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: