Enciklopedija je lična karta Republike Srpske (FOTO) | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Enciklopedija je lična karta Republike Srpske (FOTO)

Izvor: HERCEG RTV/SRNA | Foto: HERCEG RTV | Datum:02.06.2018.

Enciklopedija Republike Srpske je kapitalno djelo koje predstavlja ličnu kartu Srpske, istaknuto je na promociji prvog njenog toma večeras u Trebinju. U prvom tomu Enciklopedije, u izdanju Akademije nauka i umjetnosti Srpske, na 783 stranice, obrađeni su pojmovi koji počinju na slova A i B.

Na promociji su govorili generalni sekretar Akademije Dragoljub Mirjanić, njen predsjednik Rajko Kuzmanović i akademik Marko Vuković.

Kuzmanović je istakao da je Enciklopedija kolektivno djelo, koje na ravnopravan način tretira svih 2.700 naseljenih mjesta, 65 opština i sedam gradova, kao i sve ličnosti, bez obzira na nacionalnost, koje su dale doprinos stasavanju Srpske.

Mirjanić je rekao da je ovo leksikografsko djelo opšteg tipa oslobođeno predrasuda i ideologija, koje istraživačkim pristupom i naučnom obradom prikazuje suštinska pitanja u vezi sa prošlošću i sadašnjošću Srpske.

Akademik Mirjanić je dodao da je obrađeno i 689 ličnosti, od kojih 70 sa fotografijama, među kojima su zvaničnici Srpske, predstavnici Crkve, generali, narodni heroji i komandanti većih formacija Vojske Republike Srpske, akademici, doktori nauka, istaknuti pisci, glumci, slikari, sportisti...

Više detalja o enciklopediji RS saznajte u ponedjeljak u Glasu Hercegovine u 16:30č.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: