Predstavljen književni opus Miroslava Kusmuka | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Predstavljen književni opus Miroslava Kusmuka

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:20.05.2017.

U organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Trebinje i Biblioteke „Sveti Justin Ćelijski“ pri Eparhijskom domu u Trebinju, sinoć je promovisano književno stvaralaštvo autora Miroslava Kusmuka, mladog srpskog pisca rodom iz Sarajeva.

Riječ je o romanima „Bijeli šal“, „Vuk“i „Pričaj mi, Lazare“ i knjigama, odnosno zbirkama pripovjedaka „Ispovjesti“ i „Oluja“.

„Smatram da nema ništa čarobnije nego pričati priču u kojoj se riječi gotovo osjete pod prstima i kojoj osjetiš miris. Ne volim savremene načine pisanja, sve te strane riječi koje niko ne razumije. Srpski jezik je bogat i stvoren za pripovijedanje. I to ono Andrićevo, Selimovićevo, Lazarevićevo“, rekao je večeras Kusmuk.

Komentarišući činjenicu da je svoj književni opus pokrenuo romanom „Vuk“, on objašnjava da ta divlja zvijer „lomi čovjeka“.

„Razmišljanja o vuku pomogla su mi da prevaziđem najteže trenutke svog života, ali i otvorila neke nove vidike. Posmatranjem vuka kao čovjeka, a čopora kao porodice, shvatio sam da je svijet vukova mnogo bolji od svijeta kome mi pripadamo“, kaže Kusmuk.

Autor je početkom devedesetih, kao vojnik u Ilijašu, zadobio teške povrede od kojih je ostao trajni invalid. Imao je samo 22 godine, nakon čega je u Slankamenu proveo na terapiji punih 11 godina. Ali, ne mireći se sa sudbinom, sanjareći svoje snove, borbu za novi život pišući o onom što ga okružuje.

„Predivno je bilo druženje sa trebinjskom publikom i nadam se – na obostranu radost“, kaže Kusmuk koji ističe da trenutno radi na novoj zbirci pripovjedaka koja će uskoro i izaći iz štampe.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: