Ćirilica - nezamjenljivi dio identiteta srpskog naroda | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Ćirilica - nezamjenljivi dio identiteta srpskog naroda

Izvor: SRNA | Foto: SRNA | Datum:24.05.2017.

U Galeriji Kulturnog centra u Trebinju sinoć je otvorena izložba slika članova Udruženja likovnih umjetnika istočne Hercegovine "Milorad Ćorović" o temi "Ćirilica".

Izložba je upriličena povodom proslave krsne slave Udruženja "Ćirilica", Svetih Ćirila i Metodija.

Predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak rekao je otvarajući izložbu da je ćirilica nezamjenljivi dio identiteta srpskog naroda i kulture, zbog čega očuvanje ovog pisma treba da bude prioritetno nacionalno pitanje i ozbiljan razlog da se uspostavi čvrsta jezička politika.

"U stvarnosti se događa suprotno. Pod udarom globalizacije, ćirilica se potiskuje, a u srpski jezik prodiru strani termini koji ga ponekad čine nerazumljivim i obrazovanim ljudima. Ćirilicu je, stoga, neophodno promovisati na svakom mjestu i u svako vrijeme, kako stvaranjem i dopunjavanjem određenog zakonskog okvira, tako i inicijativom pojedinaca", istakao je Banjak.

Predsjednik Udruženja "Ćirilica" Vesna Andrić rekla je da, obilježavanjem krsne slave, udruženje želi da na skroman način doprinese podsjećanju na to ko je stvorio prvo pismo i koliko traje tradicija korištenja tog pisma.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: