CRTICE O SRPSKOM IDENTITETU U BiH: Pečat kralja Stefana Tvrtka II | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

CRTICE O SRPSKOM IDENTITETU U BiH: Pečat kralja Stefana Tvrtka II

Izvor: Slobodna Hercegovina / srbiubih.com | Datum:10.07.2017.

Kralj Stefan Tvrtko II Tvrtković Kotromanića bio je sin kralja Stefana Tvrtka I Kotromanića, nasljednika krune Nemanjića. Stefan Tvrtko II vladao je u dva navrata 1404-1409. i 1421-1443. Njegova titula glasila je: „po milosti gospoda Boga moga kralj Srba, Bosne, Primorja, Humske zemlje, Donjih kraja, Usore,Soli, Podrinja, zapadnih strana i k tome…“

Predstavljamo vam pečat Stefana Tvrtka II Kotromanića. Njime je bila zapečaćena povelja upućena Dubrovniku 1405. godine. Tom poveljom Stefan Tvrtko II garantovao je Dubrovniku pravo na Slansko primorje. Ovaj pečat spada u grupu ljepših vladarskih pečata srpskog srednjeg vijeka. Natpis na pečatu urađen je ćirilicom i na starosrpskom jeziku ispisanim u dvije trake. Kompletan natpis glasi: + PEČAT GOSPODINA KRALJA BOSANSKOGA TVRTKA TVRTKOVIĆA

Pečatni simbol je potpuni grb sastavljen od udesno nagnutog štita sa desnom kosom gredom, visoke kacige sa spuštenim vizirom, ljiljanove krune, plašta koji leprša pozadi kacige i štita, te visoke perjanice.

Povelja iz 1405. godine, počinje ovako:

„U početak Oca, u ispunjenje Sina i Svetog Duha, koji na početku divnim utemeljenjem nebesa utvrdi i vaseljenju osnova, milosrđe pak milosti čovekoljubivo siđe s nebesa na zemlju, i ljudsku prirodu koja je zbog prestupa pala, sobom je obožio i na nebesa uzneo. Time je sve od nepostojanja u postojanje bilo postavljeno, time su i izgubljene ovce doma Izrailjevog istinskom pastiru gospodu Bogu, svome svedržitelju, bile vraćene, time se i skiptri carski po celoj vaseljeni utvrđuju i ponosno slave Boga“.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: