Магазин - Култура

У Мостару отворене “Шантићеве вечери поезије”

Извор: Блиц | Фото: Срна | Датум:11.10.2017.

Након паљења свијећа и полагања цвијећа на гробу Алексе Шантића, у Мостару је на Спомен-обиљежје у парку великог пјесника, уз његову надалеко познату антологијску пјесму “Емина” синоћ отворена најстарија пјесничка манифестација на Балкану 98. Шантићеве вечери поезије.

Шантићеве вечери поезије почеле су поменом на гробу Алексе Шантића у Мостару и обраћањем министра просвјете и културе Републике Српске Данета Малешевића, који је рекао да је велики пјесник задужио српску књижевност и залагао се за цјелокупно културно уздизање српског народа.

“Шантић нас је задужио својим стваралаштвом. Из његових дјела можемо и данас много учити јер су његова размишљања свевремена, а његове поруке једнако снажне као и у вријеме писања”, рекао је Малешевић у обраћању на православном гробљу Бјелушине у Мостару.

Малешевић је истакао да се Шантићева дјела читају увијек и изнова – како у младости, тако и у позним годинама, када откривамо дубљи смисао онога што је Шантић забиљежио.

“Овај велики поета задужио нас је својим стваралаштвом. Најмање што можемо да урадимо јесте да на достојанствен начин обиљежимо сјећање на Шантића”, нагласио је Малешевић.

Он је рекао да га радује што ће овогодишње “Шантићеве вечери поезије” бити организоване на више мјеста у Мостару и у Невесињу јер је потребно приближити Шантића свим грађанима Херцеговине, али и Републике Српске.

Малешевић је захвалио Српском просвјетном и културном друштву “Просвјета” за његовање културе сјећања на Шантића и нагласио да ће Влада Српске и убудуће подржавати овакве манифестације, које су од посебног значаја за српску културу.

Помен су служили мостарски свештеници, а присуствовао му је велики број грађана Мостара.

Манифестација 98. “Шантићеве вечери поезије”, коју организују СПKД “Просвјета”, Градски одбор Мостар и СПKУД “Гусле”, трајаће до 16. октобра, када се завршавају пјесничком вечери у Невесињу.

11.10.2017.
Категорија: Култура

Најчитаније у овој категорији: