Hram patrijarhu Makariju Sokoloviću | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Hram patrijarhu Makariju Sokoloviću

Izvor: Večernje novosti | Datum:13.11.2017.

Srpska pravoslavna crkva u Pivi gradi prvi manastir posvećen obnovitelju Pećke patrijaršije.

  Udareni temelji sabornog hrama

U Plužinama, živopisnom mjestu u Pivi, gdje se iznad modrih voda vještačkog jezera uzdiže premješteni čuveni manastir, Srpska pravoslavna crkva gradi prvi hram posvećen Svetom patrijarhu Makariju Sokoloviću.

Temelje budućeg sabornog hrama posvećenog znamenitoj ličnosti naše istorije, obnovitelju Pećke patrijaršije, već je osveštao episkop budimljansko-nikšićki, gospodin Joanikije, koji se Pivljanima i njihovim gostima obratio riječima da njegovo podizanje predstavlja događaj od značaja ne samo za grad Plužine, već i za Eparhiju budimljansko-nikšićku i čitavu našu Crkvu pravoslavnu.

- Ovaj hram posvećujemo slavi Božijoj i Svetom ocu našem patrijarhu Makariju Sokoloviću, obnovitelju Pećke patrijaršije, koji je korijen sveštene loze Sokolovića, one sveštene loze koja se može uporediti sa Nemanjićima i Petrovićima, slavnim dinastijama koje su vladale našim narodom. Patrijarh pećki Makarije Sokolović je korijen te loze, a za njim slijede Antonije, Gerasim i Savatije - kaže episkop Joanikije.

Vladika Joanikije podsjeća da je sinovac patrijarha Makarija, arhiepiskop pećki i patrijarh Savatije ktitor slavnog Uspenskog manastira Presvete Bogorodice u Pivi.

- Evo, nastavljamo njegovo djelo gradeći ovaj saborni hram i daj Bože da ovaj hram bude slavan na isti način kao i slavni manastir Piva, ali da se nikada ne dogodi da se bilo gde seli, niti da se narod odavde seli, nego da se sabira oko ovog hrama, da ovo mjesto napreduje i sva Piva, cio durmitorski kraj, cio naš narod - besjedio je episkop Joanikije poslije osvećenja temelja budućeg hrama.

- Nije slučajno što se prvi hram posvećen Svetom Makariju podiže upravo u pivskom kraju. Predanje o svetim i velikim Sokolovićima, patrijarsima srpskim, živo je u Podrinju i na Kosovu i Metohiji, gdje su ostali znameniti tragovi njihovih svetih djela, najživlje predanje o Sokolovićima je u Pivi, i govori se da su oni pravili Pivski manastir kako bi, u vremenima ropstva pod Turcima, u njemu sklonili presto Pećke patrijaršije. Nismo dovoljno svjesni koliko su zaslužni patrijarsi Sokolovići za očuvanje i objedinjenje našeg naroda - ističe episkop Joanikije.

KAO SVETI SAVA

- Svetog Makarija možemo, slobodno, uporediti sa Svetim Savom, jer da nije bilo Svetog Makarija djelo Svetog Save, Crkva Božija, Pećka patrijaršija teško bi se mogla obnoviti. Ovaj mudar božiji čovek je iskoristio povoljan trenutak da obnovi zapustjelu Pećku patrijaršiju. Na takav način produžio je djelo Svetog Save i on je saprestolnik Svetog Save, a time i apostolski saprestolnik - kaže episkop Joanikije.

ROĐAK MEHMED-PAŠE

U srpskom, ali ne samo u srpskom narodu, patrijarh Makarije se smatra bratom turskog velikog vezira Mehmed-paše Sokolovića, mada je realnije da je samo bio njegov bliski srodnik.

Bio je prvi patrijarh poslije obnove Pećke patrijaršije, na čijem čelu je bio od njene obnove 1557. godine do 1571. godine, kada se zbog bolesti povukao. Umro je 1574. godine.

Poslije obnove Patrijaršije patrijarh Makarije je od sultana dobio sve povlastice koje je imao carigradski patrijarh. Obnovio je i pokrenuo izgranju velikog broja svetinja.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: