Магазин - Култура

Владика Григорије добитник 'Кочићевог пера' и 'Кочићеве књиге'

Извор: СРНА | Датум:07.12.2017.

Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије добитник је књижевне награде "Kочићево перо" за зиму 2017. године за књигу "Преко прага", као и овогодишње књижевне награде "Kочићева књига".

Жири је донио једногласну одлуку о додјели "Kочићевог пера" за висока достигнућа у савременој књижевности и оданост љепоти Kочићеве мисли и ријечи, те "Kочићеве књиге" за цјелокупно књижевно стваралаштво, саопштено је из Задужбине "Петар Kочић" Бањалука-Београд.

Предсједник жирија, књижевник Никола Вуколић рекао је да књига "Преко прага" носи "дубоку хуманистичку поруку, с обзиром да владика Григорије у њој људе не дијели према националности, вјерама или другим одређењима".

"Најважнија подјела у овој књизи је она због чега је књига постала и најчитанија, а то је постојање људи и нељуди", рекао је Вуколић и додао да је књига написана, како каже, лијепим кочићевим језиком о судбинама малих људи из Херцеговине с краја 20. вијека, о њиховим несрећама, неспоразумима, заблудама, тузи, смијеху.

У саставу жирија били су књижевници Миљенко Јерговић и Младен Весковић.

Награде "Kочићево перо" и "Kочићева књига" биће уручене 22. децембра у Kоларчевој задужбини у Београду.

07.12.2017.
Категорија: Култура

Најчитаније у овој категорији: