Novine u dodjeli javnih priznanja Grada Trebinja – od vrsta, dizajna, do termina uručenja | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Novine u dodjeli javnih priznanja Grada Trebinja – od vrsta, dizajna, do termina uručenja

Izvor: Radio Trebinje | Datum:23.01.2018.

Odluke o priznanjima koja zaslužnim pojedincima i kolektivima dodjeljuje Grad Trebinja nisu donesene za prošlu godinu pa neće biti ni uručene na predstojećoj Svetosavskoj akademiji, kako je to bila praksa posljednjih godina.

Razlog je nova odluka o javnim priznanjima Grada Trebinja, usvojena na posljednjoj sjedici Skupštine grada, koja je uz vrste priznanja definisala i nove termine uručenja, „uozbiljila“ kriterijume za dodjelu i procedure kandidovanja i izbora dobitnika priznanja, ali i propisala – da priznanja Grada Trebinja, u svom materijalnom opredmećenju, moraju imati i precizno utvrđen dizajn.

Odlukom su definisane četiri vrste priznanja koje dodjeljuje Grad Trebinje: Počasni građanin, Povelja Grada Trebinja, Zahvalnica Grada Trebinja, koje će se dodjeljivati na slavu grada – Sveto Preobraženje Gospodnje, te Svetosavska nagrada, koja će biti uručivana na Svetosavskim svečanostima.

Predsjednik Skupštine grada Dragoslav Banjak pojašnjava da od donošenja nove odluke, 18. decembra prošle godine, nije bilo vremena da se i u praksi provede sve što je odlukom propisano.

„Prvo, prekratak je rok za konkurs, pošto svako ovo priznanje predviđa jednu vrstu konkursa i prilično obimnu dokumentaciju koju je svako ko želi nekoga da predloži za priznanje dužan da prikupi. Drugo, još važnije, jeste činjenica da je najprije potrebno formirati posebnu stručnu komisiju, koja će definisati izgled i sadržaj ne samo dokumenta javnog priznanja već i pratećeg poklona, što će, između ostalog, biti i neki zlatnik“, kaže Banjak.

On ističe da je već sa Odsjekom za dizajn Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju načelno dogovoreno da njihovom stručnom kadru bude povjereno dizajniranje dokumenata i prigodnih nagrada za trebinjska javna priznanja, te da se prva uručenja zaslužnim po novoj odluci o javnim priznanjima mogu očekivati za krsnu slavu grada.

Pojašnjava da je donošenje nove odluke motivisano potrebom da se uvede više reda u praksu dodjele javnih priznanja, te da se ranije definisano u ovoj oblasti usaglasi sa postojećim propisima.

Za izuzetne zasluge u unapređenju privrednog i društvenog razvoja našeg grada – Trebinje će zvanjem Počasnog građanina nagrađivati pojedince koje ne žive u Trebinju, a Poveljom grada svoje zaslužne građane ili pravna lica, Zahvalnica je javno priznanje za donacije ili doprinos kroz neku opštepriznatu djelatnost, dok se Svetosavska nagrada dodjeljuje najzaslužnijim Trebinjcima za postignuća u oblasti vaspitno-obrazovnog rada.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: