Pet zaključaka protiv "maćehinskog" odnosa Vlade prema Hercegovini | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Pet zaključaka protiv "maćehinskog" odnosa Vlade prema Hercegovini

Izvor: Radio Trebinje | Datum:11.08.2016.

Skupština grada Trebinja zatražila je danas od Vlade Republike Srpske veće benefite za Hercegovinu od elektroenergetskog sektora – kroz izmjenu regulative o naknadama za korišćenje prirodnih resursa, investicije u putnu infrastrukturu regije, revitalizaciju proizvodnje u tekstilnoj industriji „Novoteks“, te više novca za lokalne samouprave u raspodjeli prihoda od indirektnih poreza.

Nakon dvočasovne diskusije po tački dnevnog reda „Odnos Vlade RS prema Trebinju i Hercegovini“, koja je na današnje zasjedanje naknadno uvrštena na zahtjev gradonačelnika Slavka Vučurevića, Skupština je usvojila pet zaključaka – sa četiri zahtjeva koja će biti upućena na adresu Vlade RS.

Skupština grada zahtijeva od Vlade RS „da pristupi izmjenama zakonske regulative iz oblasti energetike, kada su u pitanju izdvajanja za prirodne resurse koji se koriste za proizvodnju električne energije“, kao i da „pravednije razmotri pravce kojima su upućena sredstva za izgradnju puteva i autoputeva, te da na taj način svoje mjesto nađe i istočna Hercegovina“.

Trećim zaključkom Skupština je pozvala „predstavnika Vlade RS iz oblasti industrije i energetike da objasni vladin plan – kako Novoteks izvesti na pravi put i ponovo zaposliti 800 radnika, jer je zbog izbornih glasova isti ugrožen od strane SNSD-a“.

Od Vlade se zahtijeva i da se „anuiteti na dugove koje je napravila Vlade RS rješavaju na drugi način, a ne iz sredstava indirektnih poreza, koji pripadaju jedinicama lokalne samouprave“, a posljednjim zaključkom Skupština je obavezala gradonačelnika Slavka Vučurevića „da sagleda mogućnosti sazivanja posebne sjednice Skupštine grada, kako bi se u saglasnosti sa Savezom opština i gradova istočne Hercegovine donijela zajednička rezolucija o odnosu Vlade RS prema gradovima i opštinama istočne Hercegovine“.

skupstina grada2

U uvodom izlaganju zamjenik gradonačelnika Neđo Ćebedžija ocijenio je da je odnos aktuelne Vlade RS u kontinuitetu „skandalozno neodgovoran i maćehinski“, da „Trebinje i Hercegovina trebaju Vladi samo kada im je potreban novac“, te da je takvo ponašanje aktuelne republičke vlasti najočiglednije u odnosu prema elektroenergetskim preduzećima, te prerađivačkoj industriji u Hercegovini, u investicijama u putnu infrastrukturu, te vraćanju prihoda od indirektnih poreza lokalnim samoupravama.

Iako je u Hercegovini 50% ukupne proizvodnje električne energije Republike Srpske, kako se čulo u diskusiji, ova regija nema nikakvu ili vrlo malu korist od svojih elektroenergetskih kapaciteta, dok je HET u funkciji samo jedne partije, kojoj je danas važniji neuspjeh lokalne vlasti – nego uspjeh Trebinja.

Vlada je odustala i od izgradnje gradske obilaznice, a loše stanje magistralnih puteva, kako smatraju u taboru skupštinske većine, pokazuje da se Vlada oglušuje i o zakonsku obavezu njihovog održavanja. Uprkos predizbornim obećanjima SNSD-a, neće biti ni rekonstrukcije puta Trebinje–Ljubinje jer te investicije, kako je čulo, nema u aktuelnim planovima.

Rušenje „Novoteksa“ u godini stabilizovanog poslovanja, istakli su u diskusiji, posljednjica je predizborne prevare aktuelne republičke vlasti, koja je radnicima obećala preuzimanje vlasništva nad ovim privrednim kolektivom, a nakon obustave rada i gašenja proizvodnje – radnici su dobili samo stečaj i ulicu.

skupstina grada 3

Nezavisni odbornik Nebojša Rudan istakao je da se nekorektan odnos vlasti Republike Srpske prema interesima Trebinja manifestovao i preko Pravobranilaštva RS – u opstrukcijama prometovanja nekretnina u vlasništvu Grada.

Momčilo Bodiroga iz Pokreta za Trebinje napomenuo je da je Hercegovina bila zapostavljena od republičke vlasti i prije SNSD-ovih vlada, dok je Slobodan Mrdić iz Socijalističke partije istakao da krivica nije isključivo na Vladi RS jer se „i kroz istoriju Hercegovina razvijala onoliko koliko je hercegovački kadar na mjestima odlučivanja zastupao interese naše regije“.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: