U Trebinju sve spremno za održavanje referenduma | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

U Trebinju sve spremno za održavanje referenduma

Izvor: radio Trebinje | Foto: radio Trebinje | Datum:22.09.2016.

Sve aktivnosti za sprovođenje referenduma o Danu Republike u Trebinju se odvijaju po planu, potvrdila je Tanja Vučinić, predsjednik Komisije za sprovođenje republičkog referenduma u Trebinju.

referendum

Kako navodi, formirani su glasački odbori, dostavljen glasački materijal, a na 43 glasačka mjesta na referendumsko pitanje “ Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike” moći će da se izjasni oko 29.000 stanovnika Trebinja.

“Glasačka mjesta ista su kao i ona na kojima su se do sada provodili izbori. Na dan referenduma, tri mobilna tima obilaziće Kazneno-popravni zavod, Bolnicu Trebinje, Dom penzionera i korisnike socijalne pomoći, koji zbog zdravstvenog stanja fizički nisu u mogućnosti da direktno dođu na glasačka mjesta. Takođe, mobilni timovi obilaziće i prigradska naselja, odnosno sela u okolini Trebinja”, navodi Vučinićeva.

Na referendumskom listiću, uz jedno pitanje, ponuđena su dva odgovora. Kako pojašnjava Vučinićeva, važeći listić je onaj na kome se ispred jednog odgovara upiše oznaka x, u protivnom je listić nevažeći.

Pravo glasa, kao i za izbore, imaju svi punoljetni građani RS.

“Sa sobom je potrebno imati jedan od važećih dokumenata - ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu. Ukoliko se desi, da nekog nema na biračkom spisku na njegovom glasačkom mjestu, i u tom slučaju može se glasati. Uz važeći dokument, glasački odbor je obavezan da to lice upiše u zapisnik zbog evidencije, nakon čega se naknadno utvrdi gdje može glasati”, pojašnjava Tanja Vučinić za Radio Trebinje, predsjednik komisije za sprovođenje republičkog referenduma u Trebinju.

Ona podsjeća da i za referendum, kao i za izbore, postoji glasanje u odsustvu.

“Lica koja imaju važeći dokument izdat na području RS, a trenutno nisu na adresi prebivališta, mogu glasati na bilo kom glasačkom mjestu u drugom gradu na teritoriji RS, i to su nepotvrđeni glasački listići, koji se na kraju  pridružuju potvrđenim listićima i ubrajaju u rezultate referenduma. Za građane Trebinja, odnosno RS, koji su u inostranstvu, na dan referenduma mogu glasati u svojim ambasadama”, naglašava Vučinićeva, dodajući da više informacija mogu naći na sajtu Vlade RS, gdje su im predočene lokacije za glasanje u inostranstvu.

Za razliku od izbora, proces referenduma nema posmatrača. Preliminarne rezultate, objavljuje Republička komisija za srpovođenje referenduma, nakon prikupljanja rezultata od opštinskih i gradskih komisija, najkasnije 48 sati od zatvaranja biračkih mjesta.

Svi građani RS s pravom glasa, mogu besplatnom SMS porukom, na broj 065 1244, da dobiju obavještenje o glasačkom mjestu na predstojećem referendumu.

“U poruci je potrebno poslati samo cifre jedinstvenog matičnog broja, a potom će stići odgovor gdje mogu glasati”, dodaje Vučinićeva i podsjeća da će birališta u Trebinju, na dan referenduma u nedjelju 25. septembra, biti otvorena od 7 do 19 časova, na za to utvrđenim glasačkim mjestima.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: