Održana prezentacija „Projekta podrške samozapošljavanju u RS“ | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Održana prezentacija „Projekta podrške samozapošljavanju u RS“

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:06.04.2017.

Za poslodavce i nezaposlene sa područja našeg grada sinoć je održana prezentacija “Projekta podrške samozapošljavanju u RS”, u okviru javnog poziva Zavoda za zapošljavanje RS.

Prema riječima direktora trebinjske filijale Zavoda za zapošljavanje RS Dragana Popovića kroz ovogodišnji program samozapošljavanja i zapošljavanja stvoriće se uslovi da u Republici Srpskoj posao nađe 2.548 osoba.

“Prvi projekat, namijenjen samozapošljavanju, za koji je obezbijeđan fond od 2 miliona KM, planirano je da 400 nezaposlenih u RS dobije po 5.000 KM za pokretanje vlastitog biznisa, dok je drugi projekat usmjeren na samozapošljavanje boračkih kategorija kroz novčanu podršku pokretanju biznisa, za šta je Zavod za zapošljavanje ove godine namijenio i najviše novca – 4,5 miliona KM”, kaže Popović za Radio Trebinje.

On ističe da je planirana i realizacija projekata podrške zapošljavanju lica iznad 50 godina, projekat podrške zapošljavanju Roma, projekat sticanja jednogodišnjeg radnog iskustva za polaganje pripravničkog ispita i samostalan rad u struci, namijenjen mladima do 30 godina starosti sa visokom stručnom spremom, te obuka, dokvalifikacija i prekvalifikacija nezaposlenih.

Popović kaže da je prošle godine kroz programe podrške samozapošljavanju i zapošljavanju, na nivou trebinjske filijale koja obuhvata sedam hercegovačkih i opštine Foča i Kalinovik, posao našlo 442 nezaposlenih, a da će neki od njih, ove godine kao poslodavci, konkurisati za novčana sredstva.

Dragan Anđelić, direktor preduzeća „Agrofin“ iz Trebinja izrazio je zadovoljstvo pokretanjem ovakvih projekata.

”Sredstva jesu simbolična i mladim ljudima treba pomoći da se zaposle i nadam se da ćemo mi učestvovati u dva od predloženih projekata“.

“Ima interesantnih projekata, prije svega oni koji se odnose na samozapošljavanje boračkih kategorija”, kaže Ivan Koprivica, potpredsjednik Udruženja djece poginulih boraca „Nasljeđe“.

“Jedina nedoumica mi je bila ona koja se odnosila na mogućnost učestvovanja djece poginulih boraca sa visokom ili višom stručnom spremom koja rade poslove sa srednjom stručnom spremom i nisu više na birou, na nekim od projekata”, rekao je Koprivica.

U prezentaciji je učestvovao i zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić, te stručni saradnici iz trebinjske filijale Zavoda za zapošljavanje RS.

Na sinošnjoj prezentaciji najavljeno je da će Trebinje 21. aprila biti domaćin sajma zapošljavanja, koji organizuje regionalna Filijala Trebinje Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

“Trebinjski će biti prvi od tri sajma, koja su akcionim planom zapošljavanja Vlade RS predviđena ove godine u Republici Srpskoj, a na učešće pozvani su nezaposleni sa evidencije filijale, te poslodavci iz Hercegovine i Crne Gore, koji će im u direktnom susretu ponuditi slobodna radna mjesta”, rekao je za Radio Trebinje direktor regionalne filijale Zavoda za zapošljavanje Dragan Popović.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: