Политика - Херцеговина

Таминџија: За продужетак вијека електрана у систему ХЕТ – а 10 милиона евра

Извор: Срна | Фото: Срна | Датум:20.04.2017.

За ревитализацију агрегата Хидроелектрана на Требишњици /ХЕТ/ планирано је улагање око 10 милиона евра, како би се продужио животни вијек овог система који је у погону већ 50 година, рекао је извршни директор за производњу и техничке послове у ХЕТ-у Илија Таминџија.

Фото: Илија Таминџија

Таминџија је навео да су у склопу ревитализације планирани захвати на турбини и генератору, чиме ће бити повећана његова снага до 10 одсто, уз најмањи постојећи коефицијент искориштења.

Што се тиче планираних средстава за ове радове – 60 одсто биће обезбијеђено из кредитних средстава, 40 одсто су средства донатора, док ће ХЕТ учествовати са око 1.120.000 евра властитих средстава.

У оквиру „Фазе четири“ планирана је ревитализација два агрегата, док је у склопу „Фазе три“ планирана ревитализација једног агрегата.

С обзиром да је ХЕТ у функцији већ 50 година, при крају животног вијека су и Управна зграда, обални зидови и други пратећи објекти тако да је планирана комплетна реконструкција са надоградњом.

Таминџија је навео да ће се радити нова фасада, замјена отвора, систем гријања-хлађења и комплетно околно уређење објеката.

Расписана су три тендера – за учвршћивање обала и обалних зидова, за околно уређење и отворе, те за надоградњу и фасаду, а предвиђено је да радови буду завршени до краја грађевинског сезоне.

Говорећи о производним резултатима, Таминџија је напоменуо да је акумулација 10 метара испод плана, те да се лоша хидрологија из 2016. године пренијела на тромјесечје 2017. године, па се ради у неповољним условима.

„Због таквог стања у акумулацији, ХЕТ-у се не исплати производити, већ само за домаће потребе“, навео је Таминџија и додао да је производња на нивоу 50 одсто од плана за први квартал.

20.04.2017.
Категорија: Херцеговина

Најчитаније у овој категорији: