Nevesinje: Zaduženje za pokrivanje deficita prethodne vlasti i nove investicije | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Nevesinje: Zaduženje za pokrivanje deficita prethodne vlasti i nove investicije

Izvor: Srna | Datum:06.05.2017.

Opština Nevesinje kreditno će se zadužiti za 3,5 miliona KM koje će biti iskorištene za saniranje deficita prethodne vlasti i za ulaganja u nove kapitalne investicije.

Prijedlog odluke o kreditnom zaduženju usvojili su juče odbornici Skupštine opštine Nevesinje na sjednici lokalnog parlamenta uz polemike vladajuće većine i opozicije o neophodnosti podizanja kredita.

Načelnik opštine Milenko Avdalović ponovio je da je prethodna vlast ostavila deficit od blizu 1,5 milion KM, što je postojećim prilivom sredstava u opštinski budžet nemoguće pokriti.

Avdalović kaže da će jedan dio novca biti utrošen za refinansiranje postojećih kredita, te da će od preostalog novca, prvenstveno zbog bezbjednosti, biti izvršena rekonstrukcija Sportske dvorane, te Kino sale, kao i premjer katastra, parcelacija poljoprivrednog zemljišta i uređen parking i prilaz obrazovnim ustanovama.

Načelnik Nevesinja rekao je da bi za ovu namjenu trebalo da bude obezbijeđeno 1,2 miliona KM, a, ukoliko preostane, sredstva biće utrošena u neke druge investicije koje će doprinijeti razvoju ove lokalne zajednice.

Avdalović naglašava da će novim povoljnijim kreditom zatvoriti ranija zaduženja od 1,69 miliona KM, pri čemu će mjesečni anuitet biti bar 3.000 KM manji nego do sada, a zaduženost opštine biće devet odsto izvornih prihoda, što opština može podnijeti.

Načelnik Odjeljenja za finansije Zorka Umićević rekla je da kumulativni deficit opštine Nevesinje iz prethodnih godina iznosi 1.467.998 KM i da su u prošloj godini rashodi u odnosu na prihode bili veći za 341.295 KM.

Prethodna vlast ostavila je dugovanja prema dobavljačima, a u prošloj godini nisu isplaćene subvencije za mlijeko u iznosu od 69.138 KM i tri studentske stipendije u iznosu od 48.230 KM.

Ostale su i obaveze uplate poreza i doprinosa za dvije plate radnika opštinske administracije i budžetskih korisnika.

Opozicioni odbornici SDS-a i PDP-a istakli su da nemaju ništa protiv kapitalnih investicija i ulaganja u razvoj opštine, ali da smatraju da nije vrijeme za tolika zaduženja opštine.

Oni kažu da je za rekonstrukciju Sportske dvorane i kino sale opština trebalo da traži partnera u finansiranju.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: