Политика - Херцеговина

Додик: Производња у РиТЕ Гацко неће бити спорна

Извор: Срна | Датум:09.11.2017.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да производња електричне енергије у Руднику и Термоелектрани /РиТЕ/ "Гацко" неће бити спорна, без обзира на проблеме јавних набавки, те најавио и скоро потписивање уговора о почетку градње Термоелектране "Гацко 2".

Додик је навео да је због проблема у вези са откривком угља, која је требало да почне у марту, подржао руководство РиТЕ да уђу у процес слободне погодбе са извођачима са којима се овдје традиционално радило.

"Процес жалби и неспособност Kомисије за разматрање жалби БиХ довео је компанију у проблеме са дугорочним периодом откривке. Не смије се дозволити да производња буде угрожена и да људи остају без посла", нагласио је Додик и напоменуо да нико не смије бити толико неодговоран да предузеће доведе у такво стање.

Он је напоменуо и да би усљед застоја у производњи наступила штета од стотине милиона.

"Дошао сам да подржим ново руководство у њиховом настојању да одрже систем стабилним, јер је ријеч о стратешком предузећу, не само у `Електропривреди Републике Српске`, већ у цијелој Српској, које остварује и пословну, и јавну и социјалну функцију", рекао је Додик, истичући да ово предузеће у континуитету остварује добре резултате.

Он је рекао да оваква предузећа не треба да буду у систему јавних набавки, те да овакве врсте производње треба да буду на систему набавке прописане законом у комерцијалном смислу.

Додик је навео да се годинама покушава реформисати систем јавних набавки, али да то тешко иде.

"То је мјесто највеће корупције - систем јавних набавки и жалбеног поступка. То је мјесто гдје се врше различити утицаји и то мора бити промијењено", нагласио је Додик.

Он је рекао да се ТЕ суочава са проблемима да је цијена коштања електричне енергије већа него што је фактурисана вриједност за тржиште, и то је питање регулатора и може се ријешити на начин повећања или прилагођавања те цијене.

"Чињеница је да је процес производње електричне енергије у Републици Српској обиљежила суша и да је хидрологија веома слаба тако да су термоелектране `Гацко` и `Угљевик` кључне за стабилност цијелог система и за нашу енергетску безбједност", рекао је Додик и поручио да је овдје неопходно ангажовање и министарстава и ЕРС-а.

Додик је рекао да се од руководства РиТе "Гацко" захтијева да ријеши све недостатке и у процесу рада, и по питању различитих злоупотреба и криминала.

Додик је рекао да мора бити ријешен и проблем са крађом нафте.

Говорећи о плановима у вези са почетком градње Термоелектране "Гацко 2", Додик је најавио скоро потписивање уговора са кинеским инвеститором, истичући да подржава што бржу и ефикаснију реализацију тог стратешки важног пројекта, те да постоји могућност да уговор буде потписан чак и до краја овог мјесеца.

Додик је похвалио залагање новог руководства да систем одржи стабилним.

Директор РиТЕ Гацко Бошко Kозомара захвалио је предсједнику Српске за посјету и подршку коју пружа овом предузећу и одржавању система.

"Договорили смо да ћемо наставити да радимо пуном паром и да уђемо у другу фазу изградње ТЕ `Гацко`", рекао је Kозомара.

Састанку су присуствовали и представници ЕРС-а и градоначелник Требиња Лука Петровић.

09.11.2017.
Категорија: Херцеговина

Најчитаније у овој категорији: