Trilateralni sastanak u Mostaru: Prioritet ekonomsko povezivanje | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Trilateralni sastanak u Mostaru: Prioritet ekonomsko povezivanje

Izvor: RTRS | Datum:06.03.2018.

U Mostaru je održan trilateralni sastanak članova Predsjedništva BiH Dragana Čovića, Mladena Ivanića, Bakira Izetbegovića i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Sastanak je održan u Kabinetu hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

Aleksandar Vučić rekao je da Srbija, BiH i Hrvatska konstanto rade na miru i stabilnosti, te da jačanju trgovinske veze.

"Ozbiljno raste i uvoz i izvor. Najvažnije od svega je da se ekonomski povezujemo", ocjenjuje Vučić.

Istakao je da njihovi razgovori nisu ni malo "slatki" i jednostavni, ali nastoje da na svakom sastanku riješe postojeće probleme. 

"Imamo bezbroj naslijeđenih problema, pokušavamo ih ublažiti jedan po jedan i rješavati ih. Razgovarali smo sa Draganom, Bakirom i Mladenom o prstenu autoputeva Sarajevo-Tuzla Brcko-Bijeljina-Beograd, i sa druge strane Pale-Sokolac-Rogatica-Goražde-Višegrad-Požega-Beograd i krak koji bi išao između Novog Pazara i Sjenice do Duge Rese. Mi smo za to spremni", naveo je Vučić.

Kaže da neće spriječiti ljude da odlaze dok ne budu imali posao i značajno veću platu.

"Neće ni investitori dolaziti dok ne budu sigurni u naše tržište, našu političku stabilnost, mir i drugačije i bolje odnose koje u budućnosti moramo da gradimo. Razgovarali smo o tome da smanjimo birokratske procedure i kako da zamolimo naše vlade i Savjet ministara u BiH da nam kamioni ne stoje po 20 sati na granicama, odnosno kako da operativne troškove umanjimo", naveo je Vučić u Mostaru.

Nakon toga, biće održan sastanak članova Predsjedništva BiH, Vučića i Kitarovićeve sa šefovima diplomatije BiH Igorom Crnatkom, Srbije Ivicom Dačićem i Hrvatske Marijom Pejčinović Burić.

 


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: