Brnabić: Srbija neće prihvatiti albansku državu na svojoj teritoriji | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Brnabić: Srbija neće prihvatiti albansku državu na svojoj teritoriji

Izvor: RTRS | Datum:23.03.2018.

Srbija je spremna da u rješavanju problema Kosova učestvuje na zreo i odgovoran način, ali neće priznati postojanje druge države na sopstvenoj teritoriji, poručila je premijerka Ana Brnabić na međunarodnoj naučnoj konferenciji "Kosovo i Metohija: Sui generis ili presedan u međunarodnim odnosima".

Brnabićeva je istakla da se sukob srpskog i albanskog naroda ne može riješiti tako što će jednoj strani biti pružena podrška za svaki zahtjev, koliko god on bio nerazuman, a od druge strane očekivati da pogne glavu i pristane na svako nametnuto rješenje. 

"Tako nešto", prema riječima Brnabić, "ne bi prihvatio nijedan zreo narod, pogotovo ne srpski koji je u prošlosti skupo plaćao za svoju slobodu i pravo na odlučivanje".

Premijerka je ocijenila da je projekat koji sebe naziva "Republikom Kosovo" bio i jeste osuđen na neuspejh.

"Budući da je sadašnje stanje neodrživo, neophodno je tragati za nekim novim, možda i savim unikatnim rešenjima kako bi se u ovom dijelu Evrope uspostavila trajna stabilnost i mir", istakla je Brnabićeva.

Podsetila da je odluka parlamenta u Prištini kojom je proglašena secesija dijela Srbije donijeta bez referenduma kojim bi bili konsultovani građani Srbije, ili makar stanovnici pokrajine Kosovo i Metohija.

"Secesija je izvršena protivno volji srpskog naroda, direktno kršeći Ustav Srbije i protivno pravno-obavezujućoh rezoluciji 1244 UN o Kosovu i Metohiji", ukazala je Brnabić.

Navela je da je to učinjeno u vrijeme mira, kada je Srbija bila afirmisani i ugledni član međunarodne zajednice, članica UN i Savjeta Evrope i u pretpristupnim razgovorima sa EU. Ukazala je i da samoproglašeno Kosovo nije član Savjeta Evrope, UN, ili bilo koje druge značajnije međunarodne organizacije, kao i da tri četvrtine čovječanstva živi u državama koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Govoreći o broju raseljenih Srba, istakla je da je u Prištini nekada živjelo više od 50.000 Srba, a da je danas dom svega 37 lica srpske nacionalnosti.

"Srpska groblja se ruše, imovina uzurpira, a moji sunarodnici su svakodnevno izloženi raznim vidovima etnički motivisanog nasilja. Srbima, dakle, svakako nije bolje nakon unilateralne secesije", istakla je ona.

Navodeći da su Albanci bili uveravani da će Kosovo ako se osamostali prosperirati, Brnabić je navela da se sada, 10 godina poslije proglašenja nezvisnosti, vidi da su njihova očekivanja iznevjerena.

Upitala je, ima li čovječanstvo pravo da zatvara oči pred činjenicom da je protekla decenija bila decenija ohrabrenja za separatističke pokrete širom svijeta.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: