ŠEŠELJ: Borba se nastavlja! | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

ŠEŠELJ: Borba se nastavlja!

Izvor: RTRS | Datum:12.04.2018.

Pravosnažnom presudom Vojislav Šešelj, lider srpskih radikala, osuđen je na deset godina zatvora pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove, pravnim nasljednikom Haškog tribunala.

Ovim je djelimično usvojen zahtjev tužilaštva, nakon oslobađajuće presude iz 2016. godine, ali je i stavljena tačka na jedan od najdužih procesa u istoriji evropskog pravosuđa. Šešelj, u izjavi za RTRS, najavljuje nastavak pravne borbe!

Za podsticanje progona, prisilnog iseljavanja, deportacije i drugih nehumanih djela, prisilnog premještanja, kao zločina protiv čovječnosti i za činjenje progona, kršenje prava na bezbjednost i zločina protiv čovječnosti u Hrtkovcima u Vojvodini Sud izriče Šešelju kaznu od 10 godina zatvora i proglašava, u skladu sa pravilom 125c Pravilnika, da je Šešeljeva kazna odslužena - pročitao je presudu Šešelju sudija Teodor Meron, predsjedavajući Žalbenog vijeća.

Po tri tačke optužnice, lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, ipak, je kriv. Tako glasi prva presuda Mehanizma za međunarodne krivične sudove, kojoj u skladu sa ranijim najavama Vojislav Šešelj nije prisustvovao. Nije je čak ni pratio jer je, kako ističe u intervjuu za našu televiziju, koji možete gledati u sutrašnjem Pečatu, smatra lažnom i najavljuje žalbu i nastavak borbe.

- Oni su donijeli osuđujuću presudu nakon oslobađajuće u prvom stepenu, što u aglosaksonskom pravu ne može. Oni su mogli jedino da ukinu prvostepenu presudu i da vrate na ponovni postupak. U ovom slučaju se desilo da su me pet sudija, koji me nikad nisu vidjeli, osudili na 10 godina - kaže Šešelj.

Slično Šešelju misli i član tima odbrane prvog predsjednika Republike Srpske, Radovana Karadžića, advokat Goran Petronijević. Značajno je, ističe, da Šešelj nije optužen za udruženi zločinački poduhvat, tačku koja se pominje i u prvostepenoj presudi Radovanu Karadžiću, ali koje nema u presudi generalu Ratku Mladiću.

- Oni neće da priznaju da su pogriješili i da su Šešelja držali 12 godina u zatvoru, a sa druge strane bilo kakvo proglašenje krivim je dovoljno da opravdaju to. To je otprilike jedno solomonsko rješenje pokrivanja pritvora u kojem je on bio - kaže Petronijević.

Advokat Toma Fila, značajnim smatra to što je Šešelj prvi koji je osuđen za zločin na teritoriji Srbije, što prema njegovoj procjeni, znači "širenje priče" na Srbiju, odnosno na Vojvodinu.

- Do sada nikad niko nije odgovarao za teritoriju Srbije. Pošto oni smatraju da su Kosovo i Metohiju riješili, sad počinje problem Vojvodine, pa će kasnije Sandžaka/Raške i na kraju Republika Srpska. Ne znam kada će im biti dovoljno srpske krvi - kaže Fila.

Podsjećamo, Vojislav Šešelj 2003. godine optužen je za podsticanje na zločin protiv čovječnosti i kršenje prava i običaja ratovanja na područku Vojvodine, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Iste godine tribunalu se sam predao i tamo ostao 11 godina, čime je postao pritvorenik sa najdužim stažom u istoriji evropskog pravosuđa. Samo na početak suđenja čekao je četiri godine, a kada je ono počelo, njegove rasprave u sudnici postale su, svaka za sebe, internet hitovi. Sud je nazivao "kvazilegalnom farsom i pravnim skandalom bez presedana", štrajkom glađu izdejstvovao da se brani sam, sa sudijama i prevodiocima vodio rasprave, držao lekcije o pristojnom ponašanju, pravu i istoriji, dobio tri presude za nepoštovanje suda, ugradio pejsmejker, operisao tumor i sebi dodijelio nadimak "uništitelja Haga”"

- Ništa mi ne možete, jer sam i moralno i intelektualno nadmoćniji. Protiv mene lijeka nema - poručuje Šešelj.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: