Čavoški: Referendumsko pitanje o NATO mora biti jasno postavljeno | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Čavoški: Referendumsko pitanje o NATO mora biti jasno postavljeno

Izvor: Sputnjik | Datum:26.08.2017.

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Kosta Čavoški smatra da bi referendum o NATO u Republici Srpskoj imao smisla i opravdanja samo ako je pitanje koje se postavlja jednostavno, te da bi ono trebalo da glasi „Da li ste za to da Srpska i BiH uđu u NATO ili ne?“.

Čavoški ocjenjuje da referendum ima smisla samo ako se na pitanje odgovara sa „da“ ili „ne“.

Prema njegovim riječima, da li će se nešto priznati kao valjana odluka na referendumu ili neće ne zavisi od pravnih načela, jer toga nema u međunarodnim odnosima, nego od realpolitičkih interesa.

– Kada su se, recimo, Slovenija i Hrvatska otcjepljivale od SFRJ, onda je takozvana međunarodna zajednica smatrala da je to legitimno. Onog trenutka kada se Krim pridružio Rusiji, pod kojom je ranije bio nekoliko vijekova i koji je prevashodno naseljen Rusima, i dan danas svi to osporavaju – rekao je Čavoški za Sputnjik.

Kada je riječ o mogućnosti da Srbija eventualno raspiše referendum o ulasku u NATO, Čavoški smatra da će ta odluka zavisiti od prethodne procjene zapadnih sila kakav će biti odgovor građana.

On je podsjetio da je za Crnu Goru bila procjena da će se građani izjasniti protiv pristupanja njihove zemlje NATO-u tako da referendum nije bio održan.

– Od iste procjene zavisi priznanje takvog referenduma. Ako odluka bude pozitivna, oni će ga priznati. Ako se održi referendum gdje bi odluka bila negativna, onda se zna da se referendum ne može ponovo raspisati za duži broj godina. To je sad slučaj u Velikoj Britaniji – zaključio je Čavoški.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: