Sve bolji odnosi Srbije i Turske | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Sve bolji odnosi Srbije i Turske

Izvor: RTS | Foto: REUTERS | Datum:10.10.2017.

Srbija i Turska će u budućnosti graditi sve bolje odnose, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Erdogan razgovarao sa Vučićem - Foto: REUTERS

Naveo je da je potpisana zajednička politička deklaracija i da će svake godine biti održavani sastanci, naizmenično u Srbiji i Turskoj.

Vučić je zahvalio Erdoganu i Turskoj na brojnim investicijama iz te zemlje. Istakao je da su sporazumi koji su potpisani veoma konkretni i važni za Srbiju. Poručio je da je zadovoljan nivoom razumijevanja između dvije zemlje.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana ispred Palate Srbija čime je započeo zvanični dio Erdoganove posjete. U čast gosta iz Turske postrojena je garda, a intonirane su i himne dvije zemlje.

Turskog zvaničnika dočekali su i članovi Vlade Srbije. Dvojica predsjednika prvo su razgovarala u četiri oka, a nakon toga je uslijedio sastanak dvije delgacije.

Vučić i Erdogan su potpisali Zajedničku političku deklaraciju o osnivanju visokog savjeta za saradnju između Republike Srbije i Turske.

Potpisani su sporazumi o reviziji sporazuma o slobodnoj trgovini, memorandumi o saradnji dvije vlade u restauraciji hamama u tvrđavi Golubački grad, sporazum o saradnji u oblasti šumarstva i u oblasti voda.

Potpisan je i memorandum o razumijevanju u oblasti urbanizma kao i pismo o namjerama za jačanje saradnje u oblasti saobraćaja i infrastrukture.

Potpisani su i sporazumi o saradnji u oblasti obrazovanja, memorandumi o restauraciji Bajrakli džamije i parnog kupatila u ustanovi Braća Krsmanović. Potpisan je i protokol o saradnji iz oblasti energetike.

Vučić i Erdogan učestvovaće na zatvaranju Poslovnog foruma Srbija-Turska, gdje će se obratiti učesnicima i prisustvovati ceremoniji potpisivanja Memoranduma o razumijevanju.

Tokom dana, predsjednici bi trebalo da prošetaju i Kalemegdanom.

U čast Erdogana, u Palati Srbija priređena je postavka u kojoj se nalaze dokumenta iz 17, 18. i 19. vijeka, među kojima su hatišerifi, ustavi, mape, dilpomatska prepiska na starom turskom i srpskom jeziku.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: