BiH u Uniji tek 2050. godine? | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

BiH u Uniji tek 2050. godine?

Izvor: Srna | Foto: RTRS | Datum:09.11.2017.

Samo jedna zemlja od onih koje su kandidati za ulazak u EU će biti spremna da pristupi Uniji prije 2023. godine, a BiH bi to mogla da postigne tek 2050. godine, navodi se u najnovijem izvještaju profesora Univerziteta u Sent Galenu Tine Frejburg.

EU BiH - Foto: RTRS

U izvještaju se navodi da bi Makedonija mogla da ispuni praktične, zakonske i tehničke kriterijume za pridruživanje EU u narednih šest godina, ali da su Albanija, Crna Gora, Srbija, Turska, BiH i Kosovo daleko od pridruživanja Uniji.

Frejburgova navodi da bi Turska, Srbija i Crna Gora mogle da usklade svoje zakonske norme sredinom 2030-ih, dok za BiH i Albaniju smatra da neće dostići kriterijume EU prije 2050. godine, što je "dokaz da političke ambicije u tim zemljama prevazilaze realnost situacije", prenosi britanski "Ekspres".

"Crna Gora bi mogla da bude među prvim zemljama koje mogu da postanu članice EU", rekla je Frejburgova i naglasila da su politička veta druguh zemalja EU, kao i sama politička volja crnogorske Vlade, izvan kontrole studije.

Posljednja zemlja koja se pridružila EU je Hrvatska, koja je pristupila bloku 2013. godine, ali još nije pristupila Šengenu niti evrozoni.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: