Kriza vlasti u BiH: Radončićev SBB napušta većinu na državnom i federalnom nivou | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Kriza vlasti u BiH: Radončićev SBB napušta većinu na državnom i federalnom nivou

Izvor: RTRS | Datum:17.11.2017.

Bude li u skorije vrijeme zakon o akcizama upućen u Parlament BiH, izvjesno je da, kao i do sada, neće biti većine koja će ga usvojiti. Većina se definitivno raspala i to zbog sukoba na relaciji SDA-SBB. Fahrudin Radončić poručio je liderima SDA i HDZ da traže novog koalicionog partnera!

Radončić, Izetbegović i Čović (foto: www.biznisinfo.ba) -

"Mjesecima je molio da uđemo u vlast, sada traži da iz nje izađemo",  ističe Radončić koji je zamolio lidera HDZ Dragana Čovića da ispune, kako kaže, Izetbegovićevu muzičku želju.

"Molio sam Dragana Čovića, jer, na moju sreću, ja sa Izetbegovićem nemam kontakte jedan na jedan. ja sam industrijalac, biznismen. Ako vas jednom izvođač radova, građevinar prevari, da kasni s rokom, da vas vara za cifre, vi treći put nećete s njim razgovarati. Rekao sam Čoviću da razgovara sa Izetbegovićem da HDZ i SDA nađu novog koalicionog partnera", ističe Radončić.

Partnera za vlast na nivou Federacije BiH što bi se zatim odrazilo i na bh, odnosno kantonalni nivo. I Čović se prihvatio zadatka, mada kaže da je skeptičan po tom pitanju.

"Ono što je meni veoma važno, je da do tog vremena ostanemo na neki način zajedno uz sve probleme, da ne stvorimo anarhiju na bilo koji način", ističe Čović.

SBB se već odavno ponaša kao opozicija, a verbalni rat na relaciji ove stranke sa SDA, satkan od ogromnog broja međusobnih prozivki i optuživanja – opštih i ličnih, već mjesecima bjesni u federalnoj javnosti.

"Izetbegović ne govori istinu, i to je lako provjeriti, da SBB ima 1.000 pozicija. SDA je ta koja ima otprilike 100.000 pozicija, ne takmičimo se u brojkama, na državnom nivou imate 20.000 mjesta i najmanje jedna trećina pripada SDA, na nivou Federacije imate 50-ak hiljada koje takođe pripadaju SDA", kaže Radončić.

Ono što je interesantno u cijeloj priči jeste da Čović s Radončićem, kako sam priznaje, ima usaglašen stav u skoro 99 odsto tema. Sa drugim bošnjačkim partnerom, koji otvara verbalne frontove gdje god stigne, to baš i nije tako. 

"Evidentno imamo problem. Iako komunikacija postoji,  u razumijevanju te komunikacije je evidentno da neko želi biti, pod znacima navoda, nadlider u BiH i pokušava upravljati procesima na jedan, po mom mišljenju, pogrešan način", istakao je Čović.

Nakon izražene želje SBB da napusti vlast, oglasili su se SDP i DF koji poručuju da nemaju namjeru da ulaze u koaliciju i zamijene SBB. Pitanje je, šta će biti ako se ne nađe novi partner do kraja decembra, ostalo je bez jasnog odgovora.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: