Dačić poručio iz Moskve: Srbija neće u NATO | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Dačić poručio iz Moskve: Srbija neće u NATO

Izvor: RTRS | Foto: SRNA | Datum:20.12.2017.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je u Moskvi da Srbija ne planira da uđe u NATO, prenio je Tass.

Ivica Dačić - Foto: SRNA

"Ne, ne planiramo", rekao je Dačić odgovarajući na pitanje novinara.

Dačić se nalazi u Moskvi u okviru delegacije koju predvodi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić se juče sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Kremlju s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, na čiji poziv boravi u višednevnoj posjeti Moskvi. Poslije dvoipočasovnog sastanka, Putin je naglasio da će Rusija nastaviti pružati podršku Srbiji kada je riječ o Kosovu.

"Drago mi je da vas pozdravim. Imamo dobre odnose još od vremena kada ste bili premijer i nadam se da će tako biti i ubuduće", ovim riječima ruski predsjednik poželio je dobrošlicu srpskom predsjedniku, koji nije štedio riječi hvale o odnosima dvije zemlje i to na jeziku domaćina. ruskom. I nakon nešto duže od dva časa nizali su slične poruke.

- Rusija je zainteresovana za stabilizaciju na Balkanu i nastaviće da pruža podršku Srbiji kad je riječ o Kosovu, u skladu sa rezolucijom Savjeta bezbjednosti 1244 - rekao je Putin.

Zbog toga je Vučić, koji se prvi put sa Putinom sastao kao predsjednik Srbije, posebno zahvalan Rusiji. Zahvaljujući podršci Rusije i Putinovim naporima Srbija i dalje ima mogućnost da se bori za Kosovo i Metohiju i sprovodi odgovornu politiku, ističe Vučić.

- Srbija će uvijek biti zahvalna predsjedniku Putinu za mnogo stvari koje su nam bile važne, a naglasio bih momenat kada je Rusija stavila veto na rezoluciju u SB UN i tako sprečila da najstradalniji srpski narod dobije žig genocidnog - istakao je Vučić.

U februaru sljedeće godine Srbija i Rusija obilježiće 180. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije zemlje. Jačanju saradnje doprinijeće i memoorandumi i protokoli o socijalnom osiguranju, ekonomskoj modernizaciji, saradnji u oblasti turizma.

- Osim što Srbija, u perspektivi, može da postane veliko tržište za ruski gas, može da postane i važna karika u njegovom tranzitu. Razvija se pitanje uključivanja srpskih partnera u projekat izgradnje nove rute za snabdijevanje energenata Turski tok - rekao je Putin.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Vučić je naglasio da Srbija koristi sve više gasa. Raste i promet robe, a Putin i Vučić smatraju da postoji mogućnost daljnjeg povećanja. Dva predsjednika razgovarala su i o vojno-tehničkoj saradnji, Vučić je ponovio da je Srbija zainteresovana za helikoptere.

Na kraju konferencije za novinare Vučić se, na srpskom jeziku, obratio građanima Srbije čestitajući im Svetog Nikolu. Građanima Rusije i Putinu čestitao je predstojeći praznik Službe bezbjednosti Rusije.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: