Savjet Evrope izbacuje BiH zbog nesprovođenja odluke Sejdić-Finci? | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Savjet Evrope izbacuje BiH zbog nesprovođenja odluke Sejdić-Finci?

Izvor: Tanjug | Datum:02.01.2018.

SARAJEVO - BiH ovog mjeseca prijete sankcije Savjeta Evrope zbog nesprovođenja Odluke Sejdić - Finci, navodi N1.

Rezultat slika za savjet evrope

Navodi se da se BiH nije držala obećanja iz 2013. da će sprovesti ovu odluku.

Nermina Kapetanović iz Zajedničke komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH smatra da se "vrlo lako može dogoditi da u januaru Savet Evrope odluči da sankcioniše BiH".

"Koji će to biti način, da li će ponovo to biti isključenje iz Savjeta Evrope, ili neki od mehanizama da nas sankcionišu, ne mogu u ovom trenutku da nagađam. Koliko znam, izvjestioci neće imati previše komplimenata kada je riječ o situaciji u BiH", rekla je Kapetanovićeva.

Državljani BiH Dervo Sejdić i Jakob Finci su 2006. odvojeno podnijeli predstavke zbog nemogućnosti da se kao pripadnici romske, odnosno jevrejske nacionalne manjine kandiduju za članove Doma naroda Parlamentarne skupštine i Predsjedništva BiH, jer Ustav BiH predviđa da se tu mogu kandidovati samo pripadnici srpskog, bošnjačkog ili hrvatskog naroda.

Evropki sud za ljudska prava je po tužbi Sejdića i Fincija krajem 2009. donio presudu kojom je BiH naloženo da iz Ustava i Izbornog zakona eliminišu sporne odredbe.

BiH je u Savjet Evrope primljena u aprilu 2002. godine.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: