Vlada Srpske: Za nerazvijene opštine 300.000 KM | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Vlada Srpske: Za nerazvijene opštine 300.000 KM

Izvor: RTRS | Datum:26.03.2018.

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost da iz budžeta Ministarstva uprave i lokalne samouprave za ovu godinu bude izdvojeno 300.000 KM za sufinansiranje projekata nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština iz sredstava budžeta Republike Srpske.

Prijedlogom pravilnika o sufinansiranju projekata nerazvijenih i izrazito nerazvijenih jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj za ovu godinu, jedinicama lokalne samouprave sredstva se odobravaju bespovratno i predložen je njihov maksimalan iznos do 30.000 KM po jednom projektu, navodi se u Informaciji o prijedlogu ovog pravilnika koju je ranije usvojila Vlada Republike Srpske.

U ovoj informaciji se podsjeća da su, odlukom o usvajanju Budžeta Republike Srpske za 2018. godinu, Ministarstvu uprave i lokalne samouoprave stavljena na raspolaganje sredstva u iznosu od 2,3 miliona KM u okviru budžetske pozicije "transferi nerazvijenim opštinama".

Cilj sufinansiranja projekata jedinica lokalne samouprave iz ovih sredstava jeste dopuna njihovih vlastitih izvora finansiranja projekata u procesu odobrenih finansijskih sredstava kod domaćih i međunarodnih organizacija, domaćih i stranih investicionih fondova koji finansiraju projekte jedinica lokalne samouprave.

Prijedlogom pravilnika definisano je da se finansijska sredstva jedinicama lokalne samouprave dodjeljuju prioritetno za realizaciju projekata iz oblasti proizvodnje i izvoza, poljoprivredne proizvodnje i ruralnog razvoja, zaštite životne sredine, izgradnje novih, rekonstrukcije i održavanja postojećih objekata komunalne infrastrukture.

Ova sredstva dodjeljuju se za zdravstvenu zaštitu stanovništva i pomoć socijalno ugroženom stanovništvu, brigu o mladima, za obrazovanje, sport, kulturu i njegovanje kulturno-istorijske baštine i pomoć u izgradnji vjerskih objekata, civilnu zaštitu stanovništva i zaštitu ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, kao i turizam i druge oblasti koje su od značaja za lokalni razvoj, dodaje se u ovoj informaciji.

Za zaštitu potrošača u ovoj godini 100.000 KM

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost na plan utroška 100.000 KM za zaštitu potrošača republičkom Ministarstvu trgovine i turizma u ovoj godini.

Ova sredstva namijenjena su za sufinansiranja režijskih i materijalnih troškova rada udruženja za zaštitu potrošača koja su upisana u evidenciju koja se vodi u Ministarstvu trgovine i turizma, na osnovu Pravilnika o obliku, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja za zaštitu potrošača, navodi se u odluci Vlade Republike Srpske.

Dio ovih sredstava biće utrošen za sufinansiranje materijalnih i režijskih troškova udruženja za zaštitu potrošača, u iznosu od 500 KM mjesečno, za ovu godinu, dok će se preostali iznos utrošiti za finansiranje projekata, na osnovu konkursa, prema proceduri propisanoj Pravilnikom o kriterijumima za raspodjelu finansijskih sredstava za rad udruženja za zaštitu potrošača, navodi se u ovoj nedavno donesenoj odluci.

Zakonsko uređenje kritične infratrukture u Srpskoj

Nacrtom zakona o bezbjednosti kritičnih infrastruktura u Republici Srpskoj uređuje se kritična infrastruktura Srpske, sektori i upravljanje kritičnim infrastrukturama.

Nacrtom zakona o bezbjednosti kritičnih infrastruktura u Srpskoj utvrđuje se i obaveza izrade analize rizika, bezbjednosnog plana objekata iz sektora kritične infrastrukture, bezbjednosni koordinator i bezbjednosni menadžer za kritičnu infrastrukturu, saradnja sa drugim subjektima kritične infrastrukture, postupanje sa zaštićenim podacima, nadzor nad sprovođenjem ovog zakona, kao i prekršajne odredbe.

Zaštita kritične infrastrukture podrazumijeva sve aktivnosti koje imaju za cilj da obezbijede funkcionalnost, neprekidno djelovanje i isporuku robe i usluga kritične infrastrukture, te da spriječi ugrožavanje kritične infrastrukture, dok su zaštićeni podaci oni podaci o kritičnoj infrastrukturi koji su u skladu sa posebnim propisima označeni kao takvi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u ime Vlade Republike Srpske sarađuje sa nadležnim organima Republike Srpske, BiH, Evropske unije i drugih država, s ciljem razmjene informacija o kritičnim infrastrukturama i sprovođenja utvrđenih aktivnosti u njihovoj zaštiti i obezbjeđenju neprekidnog funkcionisanja.

Kako se navodi u nacrtu zakona o bezbjednosti kritičnih infrastruktura u Srpskoj, kritične infrastrukture su sistemi, mreže i objekti od vitalne važnosti, čije uništavanje ili ugrožavanje može izazvati ozbiljan poremećaj u slobodnom kretanju ljudi, prevozu robe i usluga, negativno uticati na unutrašnju bezbjednost, zdravlje i živote ljudi, imovinu, životnu sredinu, spoljnu bezbjednost, ekonomsku stabilnost, te neprekidno funkcionisanje vlasti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa nadležnim republičkim organom uprave iz čije nadležnosti je pojedina kritična infrastruktura, redovno prati i procjenjuje prijetnje, predlaže operativne i druge mjere za procjenjivanje kritičnosti, kao i mjere za upravljanje i zaštitu kritičnih infrastruktura.

Radi obezbjeđenja jedinstvenog pristupa analizi rizika kritičnih infrastruktura, nadzor nad primjenom Metodologije i sektorskih mjera kod svih učesnika koji sprovode ovaj zakon vrši MUP, a kontrolu kod odgovornih lica kritičnih infrastruktura nad primjenom sektorskih mjera i analiza rizika sprovode republički organi uprave u sektoru iz svoje nadležnosti.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o bezbjednosti kritičnih infrastruktura u Republici Srpskoj na sjednici koja je održana 22. marta.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: