NSRS usvojila više zakona | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

NSRS usvojila više zakona

Izvor: RTRS | Datum:29.03.2018.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas po hitnom postupku Zakon o izmjeni Zakona o republičkoj upravi kojim se Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica omogućava nastavak ispunjavanja obaveza prema nasljedniku Haškog tribunala - Mehanizmu za međunarodne krivične sudove u skladu sa Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN i Statutom tog mehanizma.

Po hitnom postupku usvojen je i Zakon o izmjenama Zakona o oružju i municiji čime se vlasnicima oružja za ličnu bezbjednost, kojem je istekao rok važenja oružnog lista, jer su propustili prethodne zakonske rokove, omogućeno izdavanje ove dozvole.

Novi rok za zamjenu oružnog lista je 31. decembar.

Prihvaćeni su amandmani da se briše odredba o potrebi prilaganja ljekarskog uvjerenja pri zamjeni oružnog lista, čime se olakšava i pojeftinjuje procedura građanima koji su dali to uvjerenje prilikom ranijeg vađenja ovog lista, kao i da se propisana novčana kazna od 1.200 KM i 1.500 KM smanji na od 300 KM do 500 KM.

Iz oblasti obrazovanja, po hitnom postupku su usvojeni Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju.

Prvim zakonskim rješenjem je, između ostalog, precizno regulisano pitanje mogućnosti da nastavnici, stručni saradnici koji su po propisima važećim do stupanja na snagu ovog zakona ispunjavali uslove koji se odnose na stepen i vrstu stručne spreme, mogu ravnopravno konkurisati i na raspisani konkurs za direktora škole.

Drugim zakonskim rješenjem se sprovode odluke Ustavnog suda Republike Srpske u kojima je utvrđeno da važeće norme Statuta Univerziteta u Banjaluci nisu u skladu sa Ustavom Srpske i Zakonom o visokom obrazovanju, te da je narušeno načelo ravnopravnosti i jednakosti pri izboru i reizboru asistenata i dekana.

Ovim zakonom se definiše i trajanje mandata i mogućnost još jednog izbora dekana, te se studentima produžava rok prava prenosa dva predmeta u naredne tri godine studija, odnosno najviše 15 ECTS bodova.

Narodna skupština usvojila je i Zakon o posebnom Registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece kojim se obezbjeđuje zaštita djece od seksualne zloupotrebe, zlostavljanja i iskorišćavanja, te sprečavanje lica pravosnažno osuđenih za ta krivična djela da ponovo izvrše isto ili slično krivično djelo.

Ovim aktom je predviđeno osnivanje ovog posebnog registra.

Uvojen je i Zakon o rokovima izmirenja novčanih obaveza u poslovnim transakcijama kojim se uređuju rokovi njihovog izmirenja i pravne posljedice kašnjenja njihovog ispunjavanja radi poboljšanja likvidnosti privrednih subjekata u Republici Srpskoj.

Skupština Srpske usvojila je Program svog rada za ovu godinu kojim je predviđeno razmatranje više od 80 nacrta i prijedloga zakona, te više od 60 tematskih cjelina.

Usvojeno više Nacrta zakona

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Nacrt zakona o kulturi kojim su prvi put u zakonodavstvu Srpske propisani oblici izvora finansiranja kulture i definisani konkretni načini ostvarivanja kulturne politike.

Usvojeni su i Nacrt zakona o izmjeni Zakona o Fondu za razvoj i zapošljavanje Republike Srpskei Nacrt zakona o izmjeni Zakona o Fondu za upravljanje nekretninama i potraživanjima u vlasništvu Srpske.

Narodna skupština je usvojila i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o opštem upravnom postupku kojim se omogućava unapređenje postojećeg upravnog postupanja i stvaranje kompatibilnog, konzistentnog i bezbjednog sistema koji treba da omogući potpuniju zaštitu prava fizičkih i pravnih lica kao stranaka u upravnom postupku.

Usvojen je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama kojim se pojednostavljuje postupak upisa u matične knjige, utiče na skraćenje rokova i efikasnijim čine usluge koje matične službe pružaju građanima.

Skupština Srpske je usvojila i Nacrt strategije za unapređenje položaja starijih lica u Republici Srpskoj za period od 2018. do 2027. godine čiji je cilj da se omoguće povoljniji uslovi za pomoć u savladavanju socijalnih i drugih teškoća starijih lica i zadovolje osnovne životne potrebe ovih lica u stanju socijalne potrebe.

Usvojena je i Informacija o obavezama koje za BiH i Republiku Srpsku proističu iz procesa pridruživanja Evropskoj uniji sa pregledom mjera i aktivnosti realizovanih tokom 2017. godine, te o ostvarenim rezultatima u približavanju propisa Republike Srpske propisima EU.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: