„Dan VRS biće obilježavan mimo kasarni Oružanih snaga BiH“ | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

„Dan VRS biće obilježavan mimo kasarni Oružanih snaga BiH“

Izvor: RTRS | Datum:20.04.2017.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da će Dan Vojske Republike Srpske /VRS/ biti obilježavan odvojeno od Oružanih snaga BiH i mimo kasarni ovih snaga.

„Nikakve milostinje ne tražim, pogotovo ne sa nivoa BiH. Ukoliko ne stignemo ove godine, narednih ćemo sigurno posebno obilježavati Dan VRS“, rekao je Dodik novinarima.

On je istakao da je VRS neupitna sa stanovišta doprinosa za slobodu srpskog naroda i stvaranja Republike Srpske.

„Bilo kakav pokušaj bacanja tamne mrlje na obilježavanje Dana VRS ne dolazi u obzir. Prema tome, već ove godine ćemo pokušati da obilježimo ovaj dan mimo kasarni Oružanih snaga BiH“, dodao je Dodik.

On je naglasio da Oružane snage BiH sve više nisu snage svih u ovoj zemlji, jer pokušavaju da se postave na neki drugi način.

„Njihove su igre o tome šta je nekome dozvoljeno, a šta nije u BiH, a ne naše. Vojska Republike Srpske će posebno obilježavati svoj dan, a već danas sam formirao ekipu koja bi ovo trebalo da uradi“, rekao je Dodik.

On smatra da je od početka bila greška što se dozvolilo da se sve obilježava u okviru Oružanih snaga BiH i da se zavisi od nečije volje.

„Kada je riječ o drugom dijelu BiH, onda se ne postavlja ništa ovako. Oružane snage su vještačka kategorija, nisu snage BiH, nego Nato i nekih drugih faktora“, zaključio je Dodik.

Vojska Republike Srpske formirana je 12. maja 1992. godine i postojala je do 1. januara 2006. godine, nakon čega je integrisana u Oružane snage BiH kao Treći puk.

Odobren je prijedlog programa obilježavanja Dana Vojske Republike Srpske 12. maja i 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, potvrdila je ministrica odbrane BiH Marina Pendeš.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: