Povodom 9. maja “Besmrtni puk” promarširao Banjalukom | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Povodom 9. maja “Besmrtni puk” promarširao Banjalukom

Izvor: Nezavisne | Datum:09.05.2017.

Maršom “Besmrtnog puka” danas je u Banjaluci počelo centralno obilježavanje 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

Obilježavanju koje je organizovao Odbor Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, prisustvovao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović, koji je i predsjednik Odbora, te ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

Svečanosti su prisustvali i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, pripadnici Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, zamjenik ruskog ambasadora u BiH Petar Frolov i mnogobrojni građani Banjaluke.

U Parku “Petar Kočić” formirana je kolona Marša “Besmrtnog puka”, koja je zatim krenula do Trga palih boraca, gdje su položeni vijenci na Spomenik žrtvama fašizma. Vijence su položili predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, delegacija Vlade Srpske koju su činili ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić, izaslanik predsjednika Republike Miladin Dragičević, te delegacija Vijeća naroda Republike Srpske. Na spomenik su vijence položili i generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, delegacija Oružanih snaga BiH i Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, kao i Ambasade Rusije u BiH. Vijence su položile i delegacije SUBNOR-a, Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata, Republičke organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, Boračke organizacije Republike Srpske, Saveza logoraša Srpske, Veterana Republike Srpske, Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske, grada Banjaluke, delegacija “Optima” i “Nestro petrol grupe”, kao i građani.

Učesnici Marša “Besmrtni puk” nosili su zastave Republike Srpske, bivše SFRJ sa petokrakom, slike narodnih heroja Narodnooslobodilačkog rata (NOR) i poginulih učesnika Narodnooslobodilačke borbe (NOB).

“Besmrtni puk” je međunarodna društvena akcija koja je počela 2011. godine u gradovima Rusije tokom obilježavanja 9. maja – Dana pobjede. Ova manifestacija se prošle godine održala u 42 zemlje, a ove godine očekuje se dvostruko veći broj država-učesnika.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: